Svensk industrigigant signerer milliardkontrakt

SKF har signert en tre-års avtale for levering av siste generasjon SKF Nautilus rullelager til en verdi av 1 milliard svenske kroner med en ledende produsent av vindturbiner.

Den nye multi-megawatt vindturbinen som rullelagrene skal brukes i er ment for vindmøller på land så vel som på vann.

-Vi er veldig glad for at vårt nære samarbeid med denne ledende produsenten har gitt oss denne muligheten. Vind er en relativt ny energikilde, og har utviklet seg til å bli en betydelig del av SKFs forretning de siste årene. Samarbeidet vi har med aktørene i dette markedet gjør det mulig for oss å utvikle fremtidens teknologi. Denne avtalen viser at vårt nye Nautilus rullelager tas vel i mot av bransjen, sier Tom Johnstone, SKF President og CEO i en pressemelding.

Den nye generasjonen SKF Nautilus rullelager ble lansert i april 2012 på den Europeiske vindenergikonferansen i Danmark og er en del av SKFs BeyondZero produktportefølje, produkter som gir betydelig positive miljøvirkninger.

Gjennom redusert friksjon og økt driftssikkerhet bidrar Nautilus rullelageret til redusert produksjonskostnad for energi. Dette gjør produksjonsteknologien mer kostnadseffektiv og vindenergi til et mer attraktivt alternativ.

SKF Nautilus er designet for å forenkle bytting av tetninger fra toppen av turbinen, og gummi- eller polyuretanmaterialet i tetningen forlenger driftsintervallene. Rullelageret er dessuten utstyrt med en boltet indre ring integrert i en tetning. Slik blir montering og demontering betydelig enklere og man sparer tid.

SKF har ifølge pressemeldingen også utviklet spesielle overflatebehandlinger som beskytter mot installasjonen mot korrosjon og samtidig øker friksjonen mellom kontaktflatene i dreiemomentet.