Analytiker: Uro i Midtøsten holder oljen over 100 dollar

Fornyet finansiell uro i Europa og redusert økonomisk vekst i Kina trekker oljeprisen nedover, mens den politiske uroen i Midtøsten trekker motsatt vei.

Det skriver oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea i en analyse. Hun betegner situasjonen som en tautrekking og mener økende politisk uro i Syria og Iran vil sikre en oljepris der gulvet er 100 dollar per fat. I de to siste månedene av tredje kvartal kan den endog stige betydelig høyere.

De svake veksttallene fra Kina slo inn på etterspørselen etter olje i juni, da Kinas import sank med 12 prosent. Det er kraftigste fall siden oktober 2010.

Ifølge analytikeren vil tilbakeslaget i Europa også bidra til å presse oljeprisen ned. Men en stadig svakere euro kan også bety at europeisk industri igjen kan få solgt varene sine og dermed få et økt behov for olje.

Saltvedt ser imidlertid ikke noe i Midtøsten som kan redusere frykten for brudd i oljeleveransene. Hun tror ikke at Vesten og Iran kommer til enighet om landets atomprogram og ser heller ikke noen avklaring av situasjonen i Syria. All slik uro bidrar til å holde oljeprisen oppe.