Regjeringskvartalet ryddet til markeringen av 22. juli

Statsbygg er ferdig med opprydningen i de mest ødelagte bygningene i regjeringskvartalet. Søndag skal de etterlatte møtes der for å minnes sine kjære.

Til sammen er det fraktet ut mer enn 4.300 tonn bygningsavfall fra det ødelagte kvartalet etter terroranslaget som Anders Behring Breivik sto bak. Rehabiliteringen fortsetter nå i de minst ødelagte bygningene.

– Det er fint å ha ryddet opp. Vi har ikke hatt 22. juli som et mål for opprydningen, men det er fint at vi er ferdig nå så vi kan markere det som skjedde i trygge omgivelser, sier fornyings– , administrasjons– og kirkeminister Rigmor Aasrud til NTB.

Totalt har opprydningsarbeidet kostet 300 millioner kroner.

Privat samling

På ettårsdagen for terrorangrepet skal de etterlatte etter bomben i regjeringskvartalet samles der deres kjære ble drept.

– Vi skal ha et privat arrangement etter den offisielle kransnedleggelsen. Vi tenker å gå litt rundt, sånn at de etterlatte kan se på de forskjellige stedene. Det er veldig fint at det ser ryddig og ordentlig ut her nå, sier John Hestnes, leder i Støttegruppen for de etterlatte etter bomben i regjeringskvartalet, til NTB.

Han jobber selv i regjeringskvartalet og mistet flere kollegaer i terrorangrepet.

– Jeg blir trist når jeg tenker på det som skjedde. Jeg har allerede fått flere henvendelser fra folk som sier at de sliter. Det er en tøff tid, men det skal bli fint med en privat samling, sier han.

Åtte til ti år

Hva som nå skjer videre med regjeringskvartalet er usikkert.

– Vi setter nå i gang en lang prosess der vi skal finne ut hva som skal skje her. Om det er mest hensiktsmessig å rive Høyblokka, hvordan vi skal få plass til alle kontorene på en mest hensiktsmessig måte. Vi regner med å ha et ferdig regjeringskvartal om rundt åtte til ti år, sier Aasrud.

Det er Statsbygg som forvalter og driver de ni bygningene i regjeringskvartalet på vegne av staten. Fungerende kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Stig Pettersen, sier tempoet i opprydningsarbeidet har vært styrt av sikkerheten.

– Vi har hatt som mål her å ikke ha noen arbeidsskader, og det har vi klart. Personlig synes jeg det er veldig fint å være ferdig nå, før 22. juli. Det blir en spesiell dag for oss alle, sier Pettersen.

Hverdagen tilbake

For de ansatte i regjeringskvartalet har hverdagen kommet tilbake for lenge siden.

– Jeg satt nede i kjelleren da bomben gikk av 22. juli i fjor. Dører ble blåst opp, men jeg ble ikke skadd. Da jeg kom opp var ikke papiret landet på bakken enda, forteller Ole Bjørn Ålovsrud i Statsbygg til NTB.

– Selv om det som skjedde her er veldig spesielt, så er det merkelig hvor raskt hverdagen kommer tilbake. Vi er tilbake i vanlig hverdag her, sier Ålovsrud, som jobber med driften i regjeringskvartalet.

Akersgata og Johan Nygaardsvolds plass er de siste ukene blitt åpnet for fotgjengere og syklister. I august blir Einar Gerhardsens plass åpnet. Dette vil gjøre det mulig for syklister og fotgjengere å bevege seg mellom Akersgata, Youngstorget og Deichmanske bibliotek. Også gjerdet mellom Y-blokken og H-blokken, samt sperringen i Eva Kolstadsgate og Grubbegata skal fjernes.

– Nå begynner ting å normalisere seg, og det tror jeg er viktig for at vi skal gå videre, sier Aasrud.