Flere hus og hytter fra Drammen

Bestillingene på nye boliger og fritidsboliger øker hos Drammens Hus og Hytter. Ordreinngangen i første halvår var opp 60 prosent sammenlignet med samme periode ifjor.

– I løpet av de siste 12 månedene har vi mottatt nye ordre på omlag 62 millioner kroner. Det er 45 prosent mer enn ved tilsvarende nivåmåling for ett år siden, sier Kjartan Albrigtsen, daglig leder i Drammens Hus og Hytter (DHH).

Bestillingene har økt særlig kraftig de seneste månedene, både innen hus- og hyttemarkedet. Siden årsskiftet er DHHs salg drøyt 36 millioner.

– Vi ser en positiv trend som trolig gjelder flere aktører. Selv om hovedretningen i offentlig byggestatistikk har vært negativ hittil i år tror vi det store bildet vil endre seg mot slutten av 2012.

Ved inngangen til 2012 var bransjens anslag for bygging av nye boliger 28 000 enheter i løpet av året, på linje med 2011. Så langt ligger byggingen bak skjemaet.

I markedet for nye fritidsboliger mener Albrigtsen det er et stort etterslep fra årene etter finanskrisen, da det ble bygget uvanlig få nye hytter. For 2012 spådde byggenæringen fem prosent vekst i igangsatt bruksareal for fritidsbygg, til 600 000 kvadratmeter, men hittil har veksten uteblitt.

Albrigtsen mener dette er en forsinkelse av et trendskifte som nå nærmer seg.

– Når boligprisene øker fører det gjerne til økt aktivitet også i hyttemarkedet, fordi boligselgere frigjør egenkapital som benyttes som lånesikkerhet i finansieringen av fritidsbolig. Det er denne mekanismen vi tror vil tre i funksjon nå, sier han.

En høyere andel av kundene hos Drammens Hus og Hytter bestiller imidlertid hytter av mindre type.

– Flere av modellene våre med bruksareal like under 50 kvadratmeter har blitt svært populære. De siste årene har gjennomsnittlig størrelse for nybygde hytter sunket fra 100 til rundt 77 kvadratmeter. Det samsvarer også med utviklingen i DHHs salgsstatistikk.

Fra katalogen over ferdighus er det de forholdsvis tradisjonelle modellene som selger best.

– Flertallet av kjøperne våre velger klassiske hustyper, ofte på halvannen etasje, sier Albrigtsen.

DHH leverer hus, hytter og anneks i hele Norge, og har tradisjoner tilbake til 1967. Firmaet har seks forhandlerkontorer i tillegg til hovedkontoret i Drammen, og permanent hytteutstilling på Lierstranda.