Ny bok om gamle hus

Forfatteren av boka «Bakerovnen», som fikk Sørlandets litteraturpris i 2011, er nå ute med en fantastisk reise gjennom norsk bygningsglede: «Gamle hus, inspirasjon og 300 gode råd».

Gjennom 15 personlige besøk beskrives fantastiske eiendommer, der mer enn bare "sjarmen og sjelen" er bevart. Boken viser hvordan eldre bebyggelse, når den ivaretas på en god måte, kan fortjene hedersbetegnelsen kulturarv

- GAMLE HUS har blitt til gjennom mine reiser rundt i Norge og Norden. Dette er min måte å få vise alle de fantastiske bygningene og stedene som har inspirert meg. Og ikke minst de menneskene som bor og tar vare på eiendommene. Jeg vet jo hvor mye jobb det er, hvor ensomt det kan føles og hvor mye man savner et oppslagsverk som gir trygghet for alle valgene som må tas, forteller Else "Sprossa" Rønnevig.

En praktisk hjelp
- Mye av den informasjonen om vedlikehold som finnes i vår tids varehus og kataloger kan ikke nødvendigvis brukes på gamle hus. Ta eksemplet med linoljemaling. Fra nesten å ha vært borte fra markedet er interessen på vei opp. Huseiere med gamle bygninger å ta vare på ser selv hvor godt treverket har av en linoljemaling av god kvalitet. Og det er godt å vite, når resten av markedet domineres av plastmalinger.

GAMLE HUS skal være en praktisk hjelp. Bokens siste del er derfor råd om vedlikehold og produkter til huseiere og dugnadslag. Den gir også en oversikt over hvor man kan skaffe produkter og materialer til restaureringsprosjektet.

Driftig dame
"Sprossa" har mange jern i ilden, og et varmt engasjement for de gamle husene. Hun evner å se mulighetene der andre bare ser forfallet. Og det har ikke bare vært lette oppgaver å løse.

Et av de store slagene var brannen på Snøringsmoen. Denne fantastiske sveitservillaen som "Sprossa" tok tilbake til gammel skjønnhet, brant i 1995, samme året som den var ferdig restaurert.

10 år med arbeid ble flammenes rov. De fleste av oss hadde gitt opp, men ikke denne energibunten! Hun startet bruktsalg fra kontaineren på parkeringsplassen og begynte gjenoppbyggingen av Snøringsmoen. Eiendommen blir presentert i boken, fra før og etter brannen. Interiørene er fantastiske, blant annet med tapeter fra kolleksjonen Norsk Arv som "Sprossa" fikk satt i produksjon gjennom et samarbeid med Riksantikvaren.

Else Rønnevig håper at både teksten og de over 1000 bildene i GAMLE HUS skal bidra til å gi inspirasjon og gode rådene. Det fortjener bygningsarven vår.