Streiken vil ramme hardt

Streiken blant kommune- og statsansatte (for første gang på 28 år!) rammer bredt og vil føre til store negavtive konsekvenser for den daglige driften av Norge.

Om man ikke nærmer seg forhandlingsbordet og blir enige om en løsning, noe som nå er lite trolig, er en opptrapping på gang etter pinse. Da vil enda flere tas ut, og det vil ramme en rekke skoler og barnehager.

Dette vil påvirke veldig mange i arbeidslivet. Det er ikke tvil om at dette er en streik som vil ramme langt flere enn arbeidsgiverne og -takerne som er direkte involvert i konflikten. Tredjepart vil bli usedvanlig hardt rammet. Dette vil føre til store økonomiske tap for en lang rekke virksomheter, og skape mange vanskelige situasjoner for både barn og voksne.

Det er heldigvis ikke altfor ofte vi rammes av såpass omfattede streiker. Men det hjelper lite når man først er oppe i denne håpløse situasjonen. Vi får håpe man tar til fornuften, og klarer å komme til enighet, slik man har klart i de tidligere oppgjørene i løpet av våren.

Akkurat nå virker situasjonen usedvanlig fastlåst, og tonen mellom partene er ikke spesielt god. Det er derfor en berettiget frykt for at det kan gå lang tid før man enten blir enige eller at en tvungen lønnsnemnd vil tvinge seg frem. Ut fra hva vi har hørt fra forhandlingene står man rimelig langt fra hverandre økonomisk.

Hvordan dette påvirker regjeringen Stoltenberg er også interessant å se nærmere på. Stoltenberg og co kjører nå en hard linje mot flere av de tradisjonelle kjernevelgerne. Både bøndene og de stats- og kommuneansatte vil nok ikke glemme dette frem mot neste valg om ikke man kan komme frem til det som vil bli oppfattet som et tilfredsstillende resultat.

Unnsett får vi håpe man finner veien til forhandlingsbordet så raskt som mulig. Det er sjelden de store vinnerne i denne typen konflikter.