Rekruttering og offentlig forvaltning i fokus

Tilgangen på kvalifisert arbeidskraft og det offentliges praktisering av regelverk knyttet til plan- og byggesaker vil bli sentrale saker for Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg Oslo, Akershus og Østfold (EBAO) de neste årene.

Det er klart etter at styret i EBAO avholdt strategisamling på Lysebu forrige uke.

Krever krafttak
- Vår region står foran store oppgaver innen bygg- og anlegg. Oslo vokser, og i tillegg kommer større utbygging av vei og jernbane. Da trenger vi tilstrekkelig tilgang på kvalifisert arbeidskraft, særlig gjennom at ungdom velger våre fag både på videregående skole og i videre studier, sier styreleder i EBAO, Frode Antonsen.

Han varsler at EBAO vil engasjere seg i arbeidet med å rekruttere både gjennom administrasjonen i EBAO, opplæringskontoret Byggopp og ved innsats fra bedriftene selv.

- Etterslepet på grunn av manglende søkning til våre fag er i ferd med å bli for stort. Dette vil EBAO ta tak i, slik vi forventer at myndighetene gjør det, sier Antonsen.

- Ikke minst mangelen på ingeniører er i ferd med å bli kritisk. EBAO vil være vaktbikkje for at det arbeides målrettet og resultatorientert med å utdanne flere.

Offentlig forvaltning
For at næringen skal klare å levere i tråd med etterspørselen, er det nødvendig at det offentlige er en effektiv og konstruktiv samarbeidspart når bygge- og plansaker er til behandling.

- Vi har tidligere satt fokus på det offentliges rolle som bestiller. Nå vil vi ta for oss hvordan regelverket forvaltes. Her er det ulik praksis, uforutsigbarhet og vekslende rutiner som er til stor belastning for både byggherre og entreprenør, sier Antonsen.

Språk og HMS
I tillegg ønsker EBAO å drøfte utfordringer knyttet til språk som følge av at næringen blir stadig mer internasjonal for hver dag som går. Dette skyldes både omfang av utenlandske arbeidere i norske firmaer, og tilstedeværelsen av utenlandske selskaper – store som små.

- Skal vi klare å bruke de nye ressursene på rett måte, er det viktig å kunne kommunisere. Både for å lære av hverandre, og for å sikre at HMS-krav blir forstått og ivaretatt, sier Antonsen og legger til:

- Skal vi gjøre næringen attraktiv, er trygghet på arbeidsplassen og mulighet for videreutvikling av medarbeidere nødvendig.

De nye fokusområdene i EBAO er forankret i EBAs sentrale strategi. Den peker ut seks sentrale satsingsområder: Klima, energi og miljø, det offentlige som byggherre og bestiller, samferdsel, rekruttering og kompetanse, seriøsitet i næringen og produktivitet.