Økte inntekter for Entra Eiendom

Resultatet fra eiendomsdriften i Entra Eiendom økte med vel 30 millioner fra første kvartal 2011 til første kvartal 2012.

Entra 1. kvartal

Hovedtall for Entra Eiendom (konsern) i millioner kroner:

Leieinntekter: 376,9 (357,8)
Resultat fra eiendomsdrift: 285,9 (254,6)
Driftsresultat: 256,1 (489,9)
Resultat før skatt: 141,7 (479,2)
Ledighetsgrad (økonomisk ledighetsgrad, EPRA standard): 3,3 %

Hovedpunkter
• Positiv utvikling i resultat fra eiendomsdrift til NOK 285,9 millioner, mot NOK 254,6 millioner i første kvartal 2011.
• Resultat før skattekostnad er NOK 141,7 millioner, mot NOK 479,2 millioner i 2011. Hovedårsaken til resultatet er negativ verdiendring på NOK 37,5 millioner som følge av mindre endringer i avkastningskrav på enkelteiendommer i et ellers flatt marked, i motsetning til en positiv verdiendring i 2011 på NOK 232,5 millioner.
• Markedsverdien for eiendomsporteføljen er NOK 23,3 milliarder, en økning på NOK 0,2 milliarder fra fjerde kvartal 2011 som skyldes økte investeringer i perioden.
• Dødsulykke inntraff 16. mars på utbyggingsprosjektet i datterselskapet Brattørkaia AS i Trondheim. En ansatt hos en av underleverandørene til Reinertsen, som er entreprenør på byggeprosjektet, omkom.

Lav ledighet
Ved utgangen av første kvartal har konsernet en økonomisk ledighet i forvaltningsporteføljen på 3,3 prosent (5,4 prosent). Ledigheten i 2011 er basert på areal. Vektet gjenværende leietid for konsernets leiekontrakter er 9,6 år (10,6 år).

Totalt har konsernet i første kvartal reforhandlet og signert nye kontrakter tilsvarende NOK 9,4 millioner i årsleie og 5.106 kvadratmeter.

Resultatet ned
Driftsresultatet for første kvartal før skatt er på 141,7 millioner kroner, mot 479,2 millioner kroner i samme periode i 2011. Reduksjonen skyldes negativ verdiendring på investeringseiendommer på – 37,6 millioner kroner. Markedsutviklingen har vært flat og den negative verdiendringen skyldes mindre endringer i avkastningskrav på enkelteiendommer.

God fremdrift i sentrale prosjekter
• Entra eiendom arbeider med å utvikle Tullinløkka i Oslo. Entra ønsker at kvartalet, som er en lite besøkt del av sentrum, skal bli åpnet opp for byens befolkning. Reguleringsarbeidet er igangsatt og det arbeides med flere mulige kunder.
• Rehabilitering av Lervigsveien 36 ble avsluttet i januar og overlevert leietakeren Statens Sjø- og Kartverk. Bygget er teknisk oppdatert og fornyet innvendig.
• Totalrehabiliteringen av Øvre Torg i Sandvika startet i januar. Det skal etableres et Kunnskapssenter for Bærum kommune og Høgskolen i Oslo og Akershus på størstedelen av området. Prosjektet skal stå ferdig i januar 2014, og omfatter totalt 15.600 kvadratmeter.
• Entras rehabiliteringsprosjekt og nybygg i Fredrik Selmers vei 4 er godt i gang med riving av fasader og montering av nye elementer. Det rehabiliterte bygget vil oppnå passivhus-standard og energimerke A. Bygget blir BREEAM-sertifisert til karakteren Very Good, Varmeoverskudd fra Skatteetatens store datahall benyttes til oppvarming av bygget.
• Arbeidet med å oppgradere Skansegaten 2 i Stavanger er påbegynt i perioden. Oppgraderingen vil skje etappevis.
• Entra arbeider videre med planene for Greenfield Datacenter. Datasenteret forutsettes utbygget i flere trinn i henhold til etterspørsel i markedet.

- Våre fem største prosjekter per 31.3.12 utgjør 88,9 prosent av prosjektporteføljen målt i areal med en total investeringsramme på NOK 1,9 milliarder, og vi har god fremdrift i våre sentrale prosjekter, sier Rune Olsø.

Framtidsutsikter
Prognose for norsk økonomi tyder på moderat vekst i sysselsettingen i år og neste år. Det forventes en forsiktig økning i kontorledigheten på grunn av ferdigstillelse av flere nye kontorbygg i 2012.

- Entra forventer noe økning i leieprisene for moderne lokaler med sentral beliggenhet. For mindre sentrale lokaler antar vi uendrede leiepriser, sier Olsø.

Investorene etterspør eiendommer med god beliggenhet og sikker kontantstrøm, samt utviklingseiendommer. Relativt lav kontorledighet og god etterspørsel etter leie av lokaler bidrar til optimisme blant investorene. Det er dog betydelig usikkerhet knyttet til hvordan Euro-krisen vil påvirke markedet. Transaksjonsvolumet forventes å bli noe høyere i 2012 enn i 2011. Dette bekreftes ved registrert eiendomstransaksjoner med total verdi på NOK 14,5 milliarder i første kvartal 2012. Dette er sterkt sammenliknet med totalnivået i 2011.