Vikarbransjen rammet av regelbrudd i 2011

En rekke regelbrudd ved bruk av vikarer, blant annet på sykehjem, preget bransjen i fjor. Samtidig var det økonomisk krise i Europa. Likevel ble resultatet bedre enn fryktet.

Bransjen omsatte i 2011 for 13 milliarder kroner og opplevde nesten 10 prosent vekst fra 2010 til 2011. Utleie av personell står for den klart største andelen av omsetningen. Innen dette segmentet var veksten på 7 prosent. Andre områder hvor bemanningsbransjen yter tjenester, er rekruttering, omstilling og outsourcing.

– Turbulensen preget bemanningsbransjen og bidro til at veksten ble lavere enn den ellers ville vært. Uten massivt negativ presseomtale i 2011 ville nok bransjen fått bedre tall. Sett i forhold til for eksempel Sverige, har utviklingen i Norge vært moderat, sier Even Hagelien, fagsjef i NHO Service om årsstatistikken.

Når bransjen likevel klarte seg tålelig bra, så skyldes det først og fram sterk drahjelp fra bygg- og anleggsbransjen, ifølge arbeidsgiverorganisasjonen.

Mangel på folk
25 prosent av alle ansatte i bransjen kom fra Skandinavia, og den største gruppen var svensker. 35 prosent kom fra EU/EØS-området, mens 63 prosent hadde norsk statsborgerskap. Til sammen 102.000 personer sto for 23.000 årsverk.

– Innenfor en del områder er det igjen kraftig mangel på arbeidskraft i Norge. Her gjør bemanningsbransjen en viktig jobb både ved å løse utfordringer for arbeidsgivere og skape muligheter for enkeltpersoner, påpeker Even Hagelien.

Andelen godt voksne øker i bemanningsbransjen, og 7.000 personer over 54 år jobber som vikar. Det er ny rekord. 60 prosent av ansatte i bransjen er yngre enn 34 år.

Portåpner
Vel halvparten, 51 prosent, er kvinner. Et gjennomsnittlig arbeidsforhold i bemanningsbransjen er på tre måneder.

– Få ser et arbeid gjennom bransjen som en karrierevei. For de fleste er bransjen en verdifull og effektiv inngangsport til arbeidsmarkedet, sier Hagelien.

Fra år 2000 ble det gitt anledning til utleie av arbeidskraft innen nye yrkesområder, for eksempel helse, bygg og industri. Disse har stått for den kraftige veksten i bransjen siden den gang. Tradisjonelle områder innen kontor og administrasjon er ikke er større i dag enn før år 2000.

– At det har blitt vekst når bransjen har fått et bredere marked, er naturlig og ikke, som ideologiske motstandere av bransjen gjerne uttaler, et problem, sier Hagelien.