Zero jubler for ny byggpolitikk i klimameldingen

- Da Klimameldingen onsdag ble lagt frem var ambisjonene for fremtidsrettede bygg hyggelig lesning. Nå tar regjeringen endelig innover seg miljøproblematikken og klimapotensialet i byggnæringen, uttaler avdelingsleder i Zero, Einar Wilhelmsen.

Byggsektoren står i dag for om lag 40 prosent av det norske energiforbruket, og om lag en like stor andel av klimagassutslippene i Europa.

- Det er et stort potensiale for kutt i utslipp fra sektoren, og med onsdagens klimamelding satser regjeringen på en fremtidsrettet næring. Målet om passivhusnivå innen 2015 og nullenergibygg innen 2020 er realistisk, og gir ett tydelig signal om satsing på fremtidsrettede bygg. Det setter en standard byggebransjen er overmodne for, forsetter Wilhelmsen.

Staten selv er en stor byggherre. Det er også kommunene-Norge.

- Nå må politikerne gå foran og vise handlekraft for å nå målene i byggsektoren. Regjeringen må bevise at de mener alvor. Vi foreslår å bygge et ambisiøst miljørettet signalbygg. Staten bør i løpet av få år ferdigstille et plusshus, for å gå foran med ett godt eksempel innen fremtidsrettede bygg, mener Wilhelmsen.

Zero har også jobbet lenge med utfasing av fossil oppvarmning av bygg.

- Vedtaket fra Klimameldingen om å fase ut alle oljefyrer i private hjem innen 2020 er derfor svært gode nyheter. I dag finnes det mange alternativer som varmepumper, solfangere, fjernvarme og bioenergi til oppvarming. I fremtiden vil det trolig finnes enda flere fornybare muligheter. Det er med andre ord ingen grunn til å varme opp hjem med klimafientlige oljefyrer. Det er særlig gledelig at regjeringen har satt av betydelig tilskudd til utfasing gjennom Enova, avslutter Wilhelmsen