Først ute med integrert adgangskontrollsystem

Nye Høgskolen i Bergen får som det første bygget i sin størrelse, et adgangskontrollsystem som i sin helhet er integrert i byggets ordinære IT-infrastruktur.

Tidligere har det vært vanlig med eget kabelanlegg for adgangskontroll noe som har vært både krevende og dyrt ved daglig drift og når det skulle skiftes ut. Det nye systemet blir i sin helhet integrert i Høgskolens ordinære IT-infrastruktur, som i teorien betyr at én person kan styre hele adgangssystemet fra én maskin.

– Denne nye løsningen er enormt kostnadsbesparende for kunden, samtidig som de nå står friere til å velge både leverandør og system når tiden for utskiftning kommer, sier Lars-Henrik Gundersen, prosjektdirektør i Infratek som har lang erfaring som systemintegrator som setter sammen skreddersydde løsninger for sine kunder.

Mindre feil

En av de største fordelene med det nye adgangskontrollsystemet er at alle låsene på de innvendige dørene nå blir strømforsynt gjennom den samme kablingsstrukturen innenfor standarden Power over Ethernet. Dette reduserer antall komponenter involvert og også drastisk antall feil i anlegget.

– Dersom en eller flere av undersentralene skulle slutte å fungere så vil dørene som tilhører denne sentralen kunne bli overtatt av andre undersentraler i samme nettverk som fortsatt fungerer. Eneste konsekvensen kan være at responstiden går opp fra et halvt til ett sekund, sier Gundersen.

Teknisk sikkerhet prioritert

Tradisjonelt har sikkerhetssystemer som adgangskontroll, alarm og TV-overvåkning i bygg vært installasjoner med egne dedikerte kablingsanlegg. Dette har vært en konsekvens av at kablingstruktur og kabeltype for slike systemer i stor grad har vært knyttet til ulike produsenters tekniske løsninger på de områdene.

– Statsbygg har i dette prosjektet forstått viktigheten av teknisk sikkerhet som en egen entreprise. Alt for ofte opplever vi dessverre å bli underlagt elektro- eller låsentrepriser, og det er gledelig å se at en viktig aktør som Statsbygg anerkjenner teknisk sikkerhet som et selvstendig fagområde, sier Gundersen.

Statsbygg er byggherre for det nye høgskolebygget på Kronstad i Bergen. Det er for tiden Statsbyggs største byggeprosjektet og er det største offentlige anlegget som er bygget i Bergen på mange tiår.

Det nye adgangskontrollsystemet i Høgskolen i Bergen inkluderer ca. 460 kortlesere for høysikkerhetsdører, og ca. 640 kortlesere for interne dører. Dører med strengere krav til fysisk sikkerhet får elektriske låser som strømforsynes på annen måte.