Constructa rendyrker entreprenørdelen

Fra starten i 2003 har Constructa AS vokst til å få en årlig omsetning på cirka 300 millioner kroner.

Tidligere har selskapet drevet med både prosjektutvikling, prosjekt- og byggeledelse og entreprenørvirksomhet. Nå ønsker ledelsen i selskapet å satse på entreprenørvirksomheten. Medeier og prosjektleder Thor Småbrekke sier at utvikling og prosjekt- og byggeledelse var viktig for selskapet i oppstartsfasen.

Åpen bok i tidligfase
Daglig leder Kari Saarisilta forteller at Constructa, med datterselskapet Constructa Entreprenør, skal være en totalentreprenør som gjennomfører prosjekter fra tidligfase til ferdig bygg.

– Vi samarbeider med byggherren i tidligfasen etter åpen bok-modell. Vi mener det gir kvalitet og trygghet for kunden. Det er i denne fasen vi har størst mulighet til å påvirke prosjektet. Constructa Entreprenør gjennomfører oppdragene enten etter åpen bok eller som totalentreprise. Selskapet fører opp alle typer bygg, for alle typer byggherrer. Det primære nedslagsfeltet er Hordaland.

Saarisilta sier at selskapet har fått de fleste kontraktene etter forhandlinger, ofte med relasjoner de tre medeierne Thor Småbrekke, Bjørn Heimdal og Kari Saarisilta har fra tidligere.

– I noen tilfeller har vi tatt kontakt, i andre er det byggherrene som har kontaktet oss. Vi har hatt stigende aktivitetsnivå siden starten og kom oss greit gjennom finanskrisen.

Tillit en forutsetning
Bjørn Heimdal, som leder entreprenørvirksomheten, understreker at det er en forutsetning for å lykkes at byggherrer, rådgivere, underentreprenører og leverandører har tillit til selskapet. Han sier at det også er viktig at ledelsen er til stede på prosjektene. Thor Småbrekke tilføyer at selskapet må gjennomføre prosjektene til rett tid, rett kostnad og rett kvalitet.

– Vi er aldri bedre enn det siste prosjektet vi har levert.

Småbrekke, Heimdal og Saarisilta var kolleger i Selmer, senere i Skanska, med henholdsvis anlegg, bygg og eiendom og utvikling som arbeidsfelt. Saarisilta har spesiell kompetanse på tidligfase, mens Småbrekke og Heimdal er erfarne prosjektledere fra store prosjekter.

Stor ordrereserve
Constructa ble omgjort fra enkeltmannsfirma til aksjeselskap i 2005, to år etter etableringen. Småbrekke og Heimdal kom inn i selskapet i 2006. Siden den gang har selskapet vokst fra fem ansatte til nærmere 50 ansatte. Omsetningen har vokst fra seks millioner kroner i 2006 til 270 millioner kroner i 2011. Omsetningen for 2012 er budsjettert til 300 millioner kroner. Ordrereserven er på en drøy milliard kroner.

Administrasjonen holder til i Fjøsangerveien rett utenfor Bergen sentrum.

Det sosiale viktig
Småbrekke sier at de største utfordringene for selskapet er rekruttering av kvalifisert arbeidskraft og kommunikasjon med utenlandske arbeidstakere.

– Til nå har det i all hovedsak gått greit å få tak i folk. Mange kjenner oss fra tidligere. Det viktigste er å få tak i de rette folkene, ikke nødvendigvis så mange som mulig. Vi ønsker ikke ta på oss mer enn det vi kan gjennomføre. Dyktige byggeledere og prosjektledere er velkomne til å ta kontakt. Vi legger stor vekt på å ha et godt arbeidsmiljø. Trivsel er viktig for oss. Vi legger til rette for sosiale aktiviteter som for eksempel skiturer og konsertbesøk. Årlig arrangerer vi turer for ansatte og ektefeller.

Satser på bolig
Constructa har hatt bygge- og/eller prosjektledelse på blant annet Entra Eiendoms kontorbygg Nonnen i Nonneseterkvartalet i Bergen, Clarion Hotel Bergen Airport og utbygging av flysiden Bergen Lufthavn Flesland for Avinor i årene 2006-2010. Constructa har på vegne av Ikea stått for bygging av det nye varehuset i Åsane, basert på en construction management kontrakt.

Som entreprenør har selskapet ført opp Apeltun skole, Vizrt-bygget på Nøstet, Aker Solutions nybygg på CCB på Ågotnes, et kontorbygg i Kronstadparken, rehabilitert et bygg i Valkendorfsgaten i Bergen sentrum og rehabilitert og bygget på kontorbygget Åsegården i Bergen sentrum. Flere prosjekter er i byggfasen, oppstartsfasen eller får snarlig byggestart.

For tiden utvikler selskapet flere boligprosjekter og kombinasjonsbygg. Totalt er 500 boenheter under utvikling, fordelt på flere felt. Noen kan bli realisert i egenregi, andre med samarbeidspartnere.