Få lærekontrakter i kommunene

Kommunene er dårlige til å ta inn nok lærlinger, og aller dårligst er Oslo, viser en ny rapport.

Oslo kommune tilbyr bare 214 lærlingplasser til sine yrkesfagelever, og er dermed dårligst av alle landets største byer, skriver Klassekampen.

– Når de tar inn så få lærlinger, har de rett og slett gjort en for dårlig jobb, sier Rolf Jørn Karlsen i Fellesforbundet. Han er leder av samarbeidsrådet for yrkesopplæring som er det øverste fagorganet for fag- og yrkesopplæring i Norge.

I Bergen og Trondheim kan kommunene tilby henholdsvis 452 og 300 lærekontrakter, langt mer enn i hovedstaden, men ikke mange nok, mener Karlsen.

Ifølge KS vil Norge mangle 41.000 årsverk innenfor helsesektoren i 2030 om ikke rekrutteringen forbedres. Likevel er helsefagelevene blant dem som sliter mest med å skaffe seg læreplass. I Oslo fikk bare 56 prosent av søkerne læreplass innen pleie og omsorg i fjor.

– I helse- omsorgssektoren kommer vi til å trenge all den arbeidskraft vi kan få tak i. Vi jobber med å bevisstgjøre lederne for virksomhetene om mulighetene for å ta inn lærlinger. Dette er et ledelsesansvar, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Totalt var kun 17 prosent av lærekontraktene som ble signert i fjor innenfor kommunal sektor.