Støren Treindustri er Norges mest automatiserte

Onsdag 28. mars åpnet Støren Treindustri offisielt sine to nye automatiserte produksjonslinjer. Linjene gir en betydelig kapasitetsøkning og bedriften har solgt ut nesten hele kapasiteten for 2012.

Med den siste tilveksten av to produksjons-linjer – en vegglinje og en gulv- og taklinje – med en investeringsramme på ca. 30 millioner kroner har Støren Treindustri i dag et produksjonsvolum på 700 hus per år med produktsammensetningen precut- og elementhus.

1000 hus ingen umulighet

- Dette er på ett skift. Skulle behovet komme, vil vi kunne kjøre produksjonen på to skift. 1000 hus er ingen umulighet. Med dette er vi Norges absolutt ledende bedrift innenfor vårt markedsområde, sier administrerende direktør Roald Haug i Støren Treindustri.

Støren Treindustri har ambisiøse mål. Omsetningen som i 2011 var på 213 millioner kroner, skal innen 2015 løftes til 400 millioner kroner innen 2015. Strategien er klar; det skal produseres mange boliger i Støren i Midtre Gauldal kommune i Sør-Trøndelag.

- Det å bygge opp produksjonskapasitet er i et pengespørsmål. Det vi kan være mest stolt over er at vi har klart å skaffe kunder, slik at vi allerede i dag kan si at vi nesten har solgt ut hele kapasiteten for 2012, sier Haug.

Haug mener det viktigste med de gjennomførte investeringene er at selskapet kan levere et produkt med en kvalitet som ikke er mulig ute på byggeplass eller uten et slikt moderne anlegg.

- Vi kan også produsere til en pris som absolutt bør være konkurransedyktig i framtiden, sier han.

Se video av den automatiserte produksjonen av elementene her.

Folkefest

Den offisielle åpningen av de nye linjene ble en skikkelig fest for de 125 ansatte, pensjonister, leverandører, lokale politikere og ordfører. Også lokalbefolkningen ble invitert inn på åpen dag for å beskue de nye produksjonslinjene.

- Vi beviser med denne investeringen at vi har klart overgangen fra å være en håndverksbedrift til å bli landets mest moderne industribedrift innenfor trehusproduksjon. Ikke bare her til lands, man må se ganske langt ut over grensene for å finne noe tilsvarende. De nye produksjonslinjene gjør oss bedre rustet til å møte den stadig økende etterspørselen etter våre produkter, sier Haug.

Hypermoderne utstyr

Direkte kobling mellom våre prosjekteringsprogram og produksjonslinjene gir enda større presisjon og sikkerhet for at boligen blir i henhold til tegningene.

Leverandør av de nye produksjonslinjene er Vela som er norsk representant for tyske Weinmann. Weinmann er et selskap i Homag gruppen, en av verdens største leverandører til trearbeidende industri.

Støren Treindustris nye produksjonslinje for vegger kan lage elementer med høyde fra 1,2 til 3,2 meter, i lengder opptil 10,5 meter. Linjen omfatter seks arbeidsstasjoner, med tre CNC-styrte maskiner og er ca 85 meter lang. CNC-maskinene spikrer, stifter, sager og merker, alt etter program og elementutførelse. Her vil produksjonslinjen stå for automatisk sammensetning av stenderverk, spikring av plater og bordkledning, til komplett ferdig element med dører og vinduer. I tillegg vil den nye gulv- og taklinjen produsere elementer på opptil 12 meters lengde.

I vekst

Støren Treindustri har hele landet som marked, men for tiden er satsingen og veksten særlig stor i Oslo-regionen. Oppdragsgivere er boligbyggere, boligutviklere, byggmestere og entreprenører, og Støren Treindustri er i dag fast leverandør til en rekke norske ferdighusprodusenter. Blant oppdragsgiverne er Veidekke, PEAB, Norske Hus, Skanska, Blå Bolig, Aker Utvikling (Beliggenhet Gruppen) og Godhavn Utbygging.

- Vi er stolte over det vi får til her på Støren. Det byr på utfordringer å lykkes i tøffe markeder fra et utgangspunkt et stykke utenom bysentrene, ikke minst når det gjelder rekruttering av fagfolk. Men med gode planer, riktige investeringer og dyktige medarbeidere ser vi lyst på fremtiden, noe som også fremgår av våre ambisiøse produksjons- og omsetningsmål. Den nye produksjonslinjen er et viktig skritt i retning å nå våre mål, understreker administrerende direktør Roald Haug.

Les mer om automatiseringen av Støren Treindustri i Byggeindustrien nummer 5.