NBBL: - Positiv til utsettelse av kontroll

Adm. direktør i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL), Thor Eek, roser statsråd Liv Signe Navarsete for utsettingen av de nye reglene om uavhengig kontroll av byggeprosjekter.

De nye reglene skulle etter planen trådt i kraft 1. juli. NBBL har ved flere anledninger foreslått utsettelse av den uavhengige kontrollen, senest i et brev til Kommunal- og regionaldepartementet i begynnelsen av mars.

Kritisk
Selv om NBBL er positive til utsettelsen, mener forbundet at det i tillegg til utsettelsen er behov for å vurdere selve ordningen.

- Uavhengig kontroll skal foretas av egne kontrollforetak. Siden disse kommer til å rekruttere fra byggesektoren, fører regelendringen til at denne tappes for arbeidskraft. Dette vil kunne legge en demper på boligbyggingen, noe som er svært uheldig i et marked som skriker etter økt boligforsyning, sier Eek i en kommentar.

Ønsker ny gjennomgang
NBBL-sjefen mener man må vurdere ordningen på nytt slik at den ikke blir mer omfattende enn det som samlet sett er hensiktsmessig.

- En løsning vi tidligere har foreslått er at kontrollen begrenses til de tilfellene der den får størst effekt, f eks i forhold til aktører som erfaringsmessig har utført mange feil. I denne sammenheng er det positivt at statsråden ønsker dialog med bransjen omkring reglene, avslutter Thor Eek i NBBL.