97 prosent gjenvinning på Høyblokka

Hele 97 prosent av den gamle høyblokka på Øya i Trondheim gikk til gjenvinning. "Prosjektet må sies å være vellykket", heter det i sluttrapporten fra NORSAS - Norsk kompetansesenter for avfall og gjenvinning.

Dette melder Helsebygg Midt-Norge på sine nettsider.

I rapporten om Norges største riveprosjekt (fra juni 2010 til mai 2011) oppsummerer NORSAS resultatet på denne måten:

• Bortsett fra aspergillus-utbruddet* hos tre kreftpasienter i desember 2010 - med rivestøv som mulig årsak - har det ikke vært nevneverdige forstyrrelser av sykehusdriften.

*Apergillus - soppart som kan gi lungeinfeksjon.

• Det har vært stort fokus på sanering av helse- og miljøfarlige stoffer som har blitt sanert og håndtert etter gjeldende forskrifter. Riveprosjektet har oppnådd en samlet gjenvinningsprosent på ca. 97 prosent. En god del av betongmassene fra rivingen ble bearbeidet på plassen og ble benyttet som byggemateriale på sykehusområdet.

• Riveprosjektet ble gjennomført betydelig lavere enn budsjettrammen for prosjektet.

• Riveprosjektet ble også gjennomført etter gjeldende framdriftsplan, det vil si elleve måneder fra start til fullføring.

Spesielt utfordrende
Planlegging og gjennomføring av riveprosjektet har vært spesielt utfordrende pga. følgende forhold:

• Prosjektets størrelse. Prosjektet omfattet riving av en rekke bygninger som til sammen utgjorde i underkant av 50.000 kvm bruttoareal og drøyt 50.000 tonn riveavfall. Høyblokka, som alene utgjorde 25.000 kvm, var ca. 40 meter høy. Dette var i seg selv en utfordring.

• Prosjektets kompleksitet og beliggenhet. Rivingen ble gjennomført med St. Olavs Hospital som nærmeste nabo. Det har vært et overordnet mål at sykehusdriften skulle forstyrres minst mulig, og at ingen viktige sykehusfunksjoner måtte innstilles pga rivearbeidene.

• Strenge miljøkrav. Det har vært krav om at alle helse- og miljøskadelige stoffer i bygningsmassen saneres på en kontrollert måte, og at minst 95 prosent av det øvrige riveavfallet skal gå til ombruk og gjenvinning.

Kritiske suksesfaktorer
Kritiske suksessfaktorer for vellykket gjennomføring av riveprosjektet har vært:

• Byggherre og rådgiver hadde felles erfaring fra tidligere riveprosjekter som omfattet andre sykehusbygg ved St. Olavs Hospital. Dette har gitt verdifull oppbygging av kompetanse i planlegging og gjennomføringsmodell.

• Gode forberedelser, god planlegging og hensiktsmessig gjennomføringsmodell.

• Samhandlingsperiode som har bidratt til at entreprenør, sammen med byggherre og rådgiver, kunne forberede seg så godt som mulig. Dette sikret en trygghet og modning ved valg av utførelsesmetode og organisering.

• Profesjonelle aktører. Både byggherre, entreprenør og rådgiver har omfattende erfaring. I samhandlingsperioden oppnådde man et godt samarbeidsklima og respekt for hverandres roller i prosjektet.

• God kontakt og godt samarbeid med St. Olavs Hospital. Det har vært en konstruktiv og toveis kommunikasjon mellom riveprosjektet og sykehuset.

Les hele evalueringsrapporten her: Sluttrapport fra NORSAS