Bravida styrket ut av 2011

Bravida leverte et driftsresultat på 85 millioner for den norske virksomheten, av en omsetning på 2 milliarder kroner i 2011. I 2010 var driftsinntektene til sammenlikning på 1,9 milliarder kroner.

- Fjoråret ble det tøffeste siden finanskrisen meldte seg. Vår bransje er sensyklisk. Det og ekstrem lav etterspørsel i begge de første kvartalene skapte overkapasitet i store deler av landet. Noe som påvirket det resultatet for 2011, sier administrerende direktør Eirik Frantzen i Bravida Norge.

Omsetningen i Norge økte med åtte prosent i 4. kvartal i 2011, i forhold til samme periode i 2010 og resultatgraden var i årets siste kvartal på åtte prosent. Totalt for året var resultatgraden 4,2 prosent.


– Vårt administrative kostnadsnivå er på historisk lavt nivå og vi er tilfredse med å passere bunnen i markedet, med en lønnsomhet rett over fire prosent. Dette er fortsatt langt unna våre målsettinger, og i den konkurransen vi forventer i fremtiden kan marginene kun forbedres igjennom reduserte kostnader og økt effektivitet, sier han.

Han har tro på at 2012 vil bli bedre enn 2011, nesten uavhengig av det skjer i Europa. For prosjektene som nå er igangsatt vil bli gjennomført, uavhengig av en eventuell kollaps utenfor Norges grenser. Ordrereserven til Bravida har da også økt med 75 prosent fra utgangen av 2010 til utgangen av 2011.

– Norge skal investere mye i infrastruktur og det skal gjøres enorme investeringer innen olje- og gass. Bravida er godt posisjonert for å ta en god andel av de avtalene som vil komme, sier Frantzen.

For til tross for lav aktivitet i første halvår opplevde Bravida ikke fall i prisnivået for store prosjekter.

– Vi tror de som de senere årene mer eller mindre bevisst har hatt feil prissetting nå merker den negative effekten. For nå kommer de positive justeringene for sektoren og det virker stabiliserende på markedet. Likevel vil nedkjølingen i Europa holde prisene for store prosjekter på lave nivåer i mange år fremover, noe som krever at kostnadene må ned. Min spådom er at intern kostnadsfokus vil bidra mer til bedre bunnlinje fremover i bransjen, enn en betydelig økning i prisnivået., fastslår Frantzen.

Derfor vil Bravida i 2012 konsentrere seg om tilby mer av sitt standardsortiment til sine oppdragsgivere, arbeide frem prosjektspesifikke løsninger som er rimeligere å installere og øke fokus på planlegging og involvering av arbeidslagene sine.

– Dette er konkrete og produksjonrettede initiativ som skal komme både kundene og oss til gode, sier han.

Selv om Frantzen tror på et godt 2012, er han ikke like optimistisk for 2013.

– Jeg er redd en nedkjøling kommer utover i 2013. De store investeringer som nå gjøres innen olje og gass, infrastruktur og helse, vil åpenbart virke positivt, men vi er fortsatt usikre på om det klarer å skape vekst eller om det bare vil dempe et fall, sier han.

Selv med vurderingen av 2013 som bakteppe ser Bravida Norge kontinuerlig etter vekstmuligheter i markedet.


– Vi er i en moden bransje. De usikre tidene gir muligheter. Derfor vil vi fortsette jakten på nye oppkjøpskandidater. Vår strategi er å være nummer 1 der vi er og bygge sterke faglige miljøer innen elektro, VVS og ventilasjon i de store byene. For oss er det virksomheter innen VVS som fortsatt har første prioritet, sier han.


Bravida-konsernet hadde i 2011 en omsetning på 10,8 milliarder SEK og et driftsresultat på 663 millioner SEK. I forhold til i 2010 er driftsresultat 42 millioner SEK høyere.