SSB: Halve Oslo har innvandrerbakgrunn i 2040

Oslos ordfører Fabian Stang er ikke bekymret over utsiktene til at nesten halvparten av hovedstadens befolkning vil ha innvandrerbakgrunn om tre tiår.

Fakta om SSBs innvandringstall

* Statistisk sentralbyrå (SSB) har for første gang beregnet hvordan innvandringen blir til ulike regioner i Norge i tiden fram til 2040.

*Rapporten har fått tittelen «Regional framskrivning av antall innvandrere 2011-2040».

* Oslo får det høyeste antallet innvandrere også i framtiden, men også fylkene på Østlandet, først og fremst Buskerud, skiller seg ut med en sterk

innvandrervekst.

* Fra dagens antall på 35.000 innvandrere, medregnet deres barn født i Norge (norskfødte barn), er antallet i 2040 beregnet til mellom 84.000 og 159.000, ifølge SSBs laveste og høyeste vekstalternativ. Ifølge mellomalternativet, som SSB anser som mest realistisk, blir antallet innvandrere i Buskerud 111.000 i 2040.

* Også Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal får en sterk relativ vekst i innvandrertallet og mer enn dobler innvandrernes andel av befolkningen ifølge SSBs mest sannsynlige alternativ. Men dette er fra så lave utgangsnivåer som henholdsvis 7 og 8 prosent av folkemengden i 2011.

* Hordaland får etter mellomalternativet fordoblet sin andel innvandrere til 20 prosent. På Vestlandet er det dermed en tendens til at regionene som til nå har hatt relativt få innvandrere, får en sterk økning, ifølge SSBs framskrivningen.

Av disse innvandrerne vil sju av ti ha bakgrunn fra land utenfor EØS-området, viser beregninger Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjort. SSB-rapporten ble lagt fram tirsdag. Det er første gang en regional innvandrerfremskrivning er publisert i Norge.

– Nei, jeg er ikke bekymret. Men det høye antallet viser at vi får en stor jobb med å integrere innvandrerne. Det er storting og regjering som bestemmer hvor mange som skal flytte til landet. Vår jobb er å integrere dem, sier Stang til NTB.

Han viser til at det er lenge til 2040, og at mange av innvandrerne innen den tid vil ha vært i landet i nærmere 100 år.

– Det er et interessant spørsmål hvor lenge man skal regnes som innvandrer. Det viktigste for meg er å kunne tilby alle innvandrerne en best mulig skole, slik at de kan få en god utdannelse og jobb. Så kan det være mindre viktig hvilken hudfarge, religion eller seksuell legning man har, sier Stang.

Sterkest vekst utenfor Oslo

Prosentvis er det ikke Oslo som får den sterkeste veksten av innvandrere i framtiden, ifølge rapporten.

Områdene rundt de andre store byene kan vente større prosentvis og svært rask vekst av innvandrere i årene framover. Det gjelder Sandnes, de østlige delene av Akershus og industribyene i Østfold og Buskerud. Disse områdene vil kunne vente rask vekst, til et nivå i 2040 som tilsvarer tre-fire ganger nivået i dag.

Lavest vekst ventes det i de nordnorske fylkene.

Tre vekstalternativer

Beregningen legger fram tre vekstalternativer: Mellomalternativet, som SSB anser som mest realistisk, og lavalternativet samt høyalternativet, som begge bygger på forutsetninger SSB anser som mindre realistiske.

Både innvandrere og barn født i Norge (norskfødte) av to innvandrerforeldre er med i fremskrivningene.

En fordobling

For hovedstaden viser mellomalternativet at andelen innvandrerne og norskfødte med innvandrerforeldre vil øke fra 28 prosent i dag til 47 prosent av byens befolkning om 30 år.

Ifølge høyalternativet vil andelen om 30 år utgjøre 56 prosent, mens lavalternativet viser 40 prosent.

For Oslo innebærer mellomalternativet mer enn en dobling fra 170.000 i dag til 380.000 personer om 30 år.

– Svært foruroligende

Frp-leder Siv Jensen mener SSB-rapportens prognoser er svært foruroligende slik dagens integreringspolitikk er.

– Jo flere innvandrere det blir, jo vanskeligere vil det være å få til en god integrering, sier Jensen.

Hun sier Frp vil stramme inn innvandringspolitikken og gi færre opphold i Norge. I tillegg vil Frp tette smutthullene i innvandringspolitikken. Innvandrere som ønsker å gifte seg med personer fra opprinnelseslandet, skal ikke automatisk få opphold i Norge.

Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken (Sp) i Kommunal- og regionaldepartementet viser til at høyere innvandring er en del av en global trend som har gitt, gir og fortsatt vil gi Norge muligheter, men også utfordringer.

– Norge har hatt nytte av den høye arbeidsinnvandringen til landet de siste årene. SSBs prognose er spennende lesning, selv om det knytter seg mange usikkerhetsmomenter til den, sier Sandbakken til NTB.

Han sier integrering helt klart blir en del av utfordringene, men legger til at kommunene rundt om i hele landet har høstet gode erfaringer og vil håndtere utfordringene. (©NTB)