Frykt for flere ras i Midt-Norge

Rasfaren er fortsatt stor i Midt-Norge, advarer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). De siste dagene har det gått over ti ras i regionen.

Fakta om ras i Trøndelag

* 1. januar 2012: 24 husstandene ble evakuert etter et skred på Byneset i Trondheim.
* 13. mars 2009: Fire hus og to biler fyker til havs under et skred i Namsos. Ingen mennesker kom til skade.
* 29. januar 1989: Leirskred på Hovin i Melhus, 1 omkom
*1988: Jordskred i Orkdal, 1 omkom
*30. oktober 1985: Leirras i Klæbu og Melhus i Sør-Trøndelag: En skadd, fire hjem ødelagt.
* 29. april i 1978: Leirras i Rissa, 20 hus og gårdsbruk ble tatt: En omkom.
*1975: Steinskred i Levanger, 4 omkom.
*1944: Leirraset på Lade i Trondheim, 4 omkom.

Ras i eldre tid:
*1893: Verdalsraset, 116 omkomne
*1870: Leirras på Ytterøy, 7 omkom
*1816: Jordras på Tiller i Trondheim, 16 omkomne
*1625: Leirras på Bakklandet i Trondheim, 20 omkomne
*1345: Ras i Gauldal, rundt 500 omkomne

– Bakken er mettet med vann etter mye nedbør, og det er mange store bekker med is. Derfor er rasfaren fortsatt stor, sier regionsjef Kari Øvrelid i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

Ett av rasene gikk ved Vikhammer skole i Malvik øst for Trondheim, en barneskole med 355 elever. Raset gikk like etter 10.30 tirsdag formiddag, mens elevene hadde friminutt.

Det lå en sykkel i rasmassene, og det var først frykt for at noen var tatt av raset. Det var heldigvis ikke tilfelle. Ingen elever ved skolen var savnet, og heller ikke noen andre ble tatt av raset.

– Vi har gjennomført hundesøk og undersøkt med varmesøkende kamera. Ingenting tyder på at noen er tatt av raset, sier operasjonsleder Leif Berglund i Sør-Trøndelag politidistrikt til NTB.

Men området regnes ikke som trygt, og en vei ved rasstedet ble stengt inntil videre.

Dovrebanen stengt
Et stort jordras har også sperret jernbanesporet i Soknedal i Sør-Trøndelag. Politiet fikk melding om raset natt til tirsdag. E6 gjennom dalen var også sperret av raset, men veien ble ryddet i løpet av noen timer.

Det vil ta lengre tid før toget kan passere rasstedet.

– Selve skinnegangen ser ut til å ha klart seg, men stolpene som holder kjøreledningene oppe ligger hulter til bulter, forteller pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket.

Det er foreløpig uklart hvor lang tid det vil ta å reparere strekningen. Inntil videre blir passasjerene kjørt med buss mellom Berkåk og Støren.

Fortsatt rasfare
Det har også gått en rekke andre store og små ras, blant annet i Stjørdal, Selbu, Budal og Melhus.

– Vi får hele tiden inn nye meldinger om ras. Det har gått minst ti ras, små og store, sier Øvrelid.

En rekke fylkesveier og lokale veier var tirsdag stengt på grunn av ras eller rasfare.

Vakthavende meteorolog Mette Skjærdal trøster med utsikter for mindre nedbør de nærmeste dagene.

– Det vil nok fortsatt bli litt nedbør, men ikke i slike ekstreme mengder som vi har sett de siste dagene. Onsdag og torsdag kan det bli oppholdsvær, iallfall sør for Trondheimsfjorden, sier Skjærdal til NTB.

NVEs regiondirektør Kari Øvrelid håper på lavere temperatur og mindre nedbør.

– Det vil redusere rasfaren. Men faren for nye ras er fortsatt stor, sier Øvrelid. Hun oppfordrer folk om å se etter tegn på at et nytt ras kan være i emning.

– Slike tegn kan for eksempel være søkk eller andre forandringer i bakken, og bekker som går fulle eller tar nye løp, sier Øvrelid.

Tafjord uten veiforbindelse
Også i Møre og Romsdal bidrar nedbørsmengder til ras. Lokalavisen Driva skriver at det ble meldt om flere mindre jordras i indre deler av Nordmøre i løpet av tirsdag.

Et jordras tirsdag ettermiddag sperret fylkesvei 92 mellom Sylte i Valldal og Fjøra. Sunnmørsposten skriver at rundt 250 personer i Fjøra og Tafjord er rammet som følge av den stengte veien. NRK melder at veien trolig blir stengt til onsdag. Norddal kommune har derfor satt opp skyssbåt slik at folk kan komme seg forbi rasstedet.