BIM stadig viktigere

Bruken av BIM og kjennskapen til verktøyet blir stadig viktigere for Statsbygg. Både internt i det statlige selskapet og som krav til entreprenørene de inngår kontrakt med.

Meldingen fra Statsbyggs Øystein Graffer var klar da han innledet på medlemsmøte i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg Oslo, Akershus og Østfold (EBAO) onsdag: BIM er kommet for å bli, og blir stadig viktigere både nasjonalt og internasjonalt.

Brer om seg
- Nå ser vi resultatene av at Statsbygg begynte å kreve BIM i 2010 etter 3 år med pilotprosjekter: Bruken blir stadig mer utbredt blant entreprenørene, og kjennskapen til verktøyet internt i Statsbygg har gått fra de få til så godt som alle. Og skepsisen til å bruke tid på denne delen av planleggingen blir mindre og mindre. Det viser at satsingen på BIM var riktig og viktig, sier Graffer.

Belønningen Statsbygg nå begynner å høste er, ifølge Graffer, høyere kvalitet på prosjektene. Og etter hvert til en lavere kostnad.

- Vi har høye ambisjoner for BIM videre. Og andre offentlige byggherrer kan hente erfaring fra oss til sine prosjekter, sier Graffer.

Tilpasset bruk
Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) etablerte for drøyt tre år siden et eget prosjekt for å utvikle BIM for næringen. Øyvind Børstad, som både er engasjert i prosjektgruppen og har ansvaret for BIM i NCC, er enig i at det blir stadig viktigere å ha kunnskap om BIM både blant små og store aktører.

- Og det er ikke nødvendig med en stor stab til å betjene dette, bruken av BIM må tilpasses det behovet man har i det enkelte prosjekt – det man operativt trenger for å løse oppgaven. Ikke overdriv, sier Børstad.

Han understreker nødvendigheten av godt samarbeid i alle ledd for å bringe utviklingen av BIM videre. Et samarbeid som må omfatte både byggherrer og entreprenører, rådgivere og arkitekter.

- Vi har kommet et godt stykke, men det er fortsatt mye som er ugjort. Og vi må ikke glemme at en forutsetning for BIM er at vi lærer av hverandre, og deler kunnskap, sier Børstad.

Rekruttering
Både Børstad og Graffer trakk også fram potensialet i å bruke BIM som en del av rekrutteringsarbeidet til bygg- og anleggsnæringen.

- I en tid der det er mangel på ingeniører, representerer BIM noe spennende som ungdom kan relatere seg til. De vokser opp i en verden som er digitalisert. BIM kan gjøre næringen attraktiv for nye studenter, sier Graffer.