Hvordan løse ingeniørkrisen?

Norge mangler i dag 16 000 ingeniører. I årene som kommer vil vi komme til å mangle enda flere. Mange ingeniører nærmer seg pensjonsalderen, og nå står oppgavene i kø i nær sagt alle sektorer. Mens det er depresjon og pessimisme rundt oss på alle kanter, er det optimismen som preger det meste av norsk næringsliv.

Næringslivsringen som er et samarbeidsforum for byggenæringen og bygg- og miljøteknikk ved NTNU, samles til et utvidet styreseminar tirsdag og onsdag i denne uken. I den forbindelse er også undertegnede bedt om å holde en innledning. Byggeindustrien i har i mange år advart mot den ingeniørkrisen som vi nå ser. Skjønt det er ikke bare ingeniører vi kommer til å mangle i norsk næringsliv, men fagfolk i alle kategorier.

Norge flommer nå over av penger og utbyggingsplaner. Det skal bare i år investeres 186 milliarder kroner i norsk olje- og gassvirksomhet. Nå er det nettopp lagt frem planer om en storstilt satsing på utbygging av kraftverk og overføringslinjer (50 milliarder over ti år til bare til linjene). Den nye Nasjonale transportplanen for 2014 – 2023 innebærer en kraftig opptrapping av investeringene. Etatene har beregnet dette til 510 milliarder kroner ved det maksimale forslaget de har lagt frem. Vi tror politikerne vil bevilge mer. Skal vi ta igjen det enorme vedlikeholdsetterslepet må det skje. Husk RIF-rapporten State of the Nation som snakker om etterslep i vedlikehold på 800 milliarder kroner.

Ellers ser vi en betydelig befolkningstilvekst i Norge, spesielt i og rundt de store byene. Dette krever mer boligbygging og bygging av alle slags typer bygg og anlegg.

Men hvem skal gjøre jobben?

Etter vårt syn må det skje mye for å rette opp utdannelsessystemet når det gjelder å skaffe fagfolk og ingeniører innenfor alle områder. Vi må synliggjøre at det å jobbe i byggenæringen i Norge er flott og viktig. Men vi tror at det også nå må tilrettelegges slik at skoleverk både på videregående-, på høyskole- og universitetsnivå lager kursopplegg med tanke på å hente inn utenlandske studenter. Det er tragisk å se hva som skjer i land som Spania, Hellas og mange andre europeiske land. En hel generasjon godt utdannende unge mennesker står uten arbeid.

Kom til Norge, sier vi. Vi har bruk for dere – og vi kan gi dere en fremtid.

Selvsagt er det viktig at flere norske elever velger realfag og praktisk fag. Men oppgavene vi står overfor er så formidable at vi trenger hjelp også utenfra. Vi tror at den beste måten å gjøre dette på er at norske virksomheter ansetter flere utlendinger.

Det vi nå ser er at oljebransjen stjeler folk fra byggebransjen, byggebransjen stjeler folk fra offentlig sektor. Men hvem skal da lære opp fagfolkene og ingeniørene og hvem skal godkjenne alle byggeplaner. Denne utviklingen vil jo til slutt føre til at alt stopper opp.

Dette er en problemstilling byggenæringen og samfunnet ellers må ta på alvor.