Tildelte kontrakt på Folkehelseinstituttet

Statsbygg gjennomfører forprosjekt for samlokaliseringen av Nasjonalt folkehelseinstitutt og har fredag inngått prosjekteringskontrakt med RATIO Arkitekter as, COWI og 4B Arkitekter as.

Folkehelseinstituttet i Oslo skal utvides, oppgraderes og samlokaliseres, og Statsbygg har fått i oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet å gjennomføre et forprosjekt. Oppdraget omfatter riving av 18 000 kvadratmeter eksisterende bygningsmasse og bygging av 40 000 kvadratmeter laboratorier og kontor. I tillegg skal 7000 kvadratmeter med vernede bygg rehabiliteres.

Anbudskonkurranse
Statsbygg har gjennomført en åpen anbudskonkurranse for prosjektering. Konkurransen omfattet prosjekteringsgruppe med alle fag, honorering etter medgått tid og med opsjon for detaljprosjekt og gjennomføringsfase, samt opsjon for prosjektering av brukerutstyr og prosjektering av ombygging av laboratoriebygget.

- Det kom inn ni tilbud, noe som er meget bra i en så stor kontrakt, sier prosjektleder Arnstein Fiskum i Statsbygg.

De ni tilbudene besto av til sammen 34 leverandører pluss underleverandører. Alle tilbudene ble funnet kvalifisert.

- Høyt nivå
- Tilbudene holdt et meget høyt nivå, og alle de store norske selskapene var representert. I tillegg var også flere utenlandske firma representert, forteller Fiskum.

- Nivået på tilbudene gjorde også at det var tett blant tilbyderne i toppen. Ett tilbud utmerket seg imidlertid på kriteriet om kompetanse, og dette tok også seieren hjem når pris og oppgaveforståelse var vektet, sier prosjektlederen.

Vinneren av konkurransen ble derfor RATIO Arkitekter as, COWI og 4B Arkitekter as.

Miljøambisjoner
De nye byggene skal ivareta behovene til et Folkehelseinstitutt i kraftig vekst, og det er anslått å være 1300 ansatte på det tidspunktet byggene står ferdige. Prosjektet legger til grunn minimum passivhusstandard for bygningskroppen, i tillegg til strenge krav til energiproduksjon, materialbruk og avfallshåndtering.

Folkehelseinstituttet skal også utfordres til å gjøre tiltak i sin organisasjon for å redusere den negative miljøpåvirkningen. Byggene skal prosjekteres ved bruk av BIM, og det er en ambisjon at BIM blir brukt i hele prosjektgjennomføringen og videre i drift av byggene etter ferdigstillelse.

Det tas sikte på finansiering over statsbudsjettet i 2015 og med ferdigstillelse tidligst i 2020.