Kamp mot svart arbeid

Konferansesalen i Næringslivets Hus i Oslo var full av interesserte deltakere da BNL tirsdag startet sitt temamøte om Kamp mot svart arbeid.

Interessen for å pusse opp hus og hjem har aldri vært større, men heller har det aldri tidligere vært jobbet mer svart. I Sverige derimot har man meget gode erfaringer med det ROT-tilskuddet man innførte 8. desember 2008. Dette har gjort at andelen svart arbeid har gått meget sterkt tilbake.

På møtet var det bred representasjon bl a av folk fra Skattedirektoratet med skattedirektør Svein Kristensen i spissen. Fra Sveriges Byggindustrier møtte bl a Bjørn Welhagen som er ansvarlig for boligspørsmål og Hans Tilly som er ordförande for Byggnads. Fra Sverige kom også Lennart Berg fra Ekobrottsmyndigheten og Pia Blank Thörnroos fra Skatteverket.

Fungerende administrerende direktør Arne Skjelle i BNL ønsket velkommen, mens BNL's Audun Lågøyr avsluttet med hvilke utfordringer man har overfor de politiske partiene.

Det møtte flere sentrale stortingspolitikere og representanter fra de aktuelle departementene til møtet som også samlet en rekke bransjefolk.

Totalt kan det være snakk om at flere milliarder kroner unndras for skatt hvert eneste år. Skatt Øst har avdekket unndragelser på 640 millioner kroner i en enkelt sak, men det er bare toppen av et isfjell.

I Sverige fikk 870 000 personer fradrag for ROT-arbeider til en kostnad på over 35 milliarder svenske kroner i 2010. ROT-fradraget i Sverige har gitt mellom  15 000 - 25 000 nye hvite jobber.I tillegg har man fått økte skatteinntekter, inntekter fra arbeidsgiveravgift og moms. Totalt regner man med at staten får igjen 53 % av de totale kostnadene - dvs inntekter på 18 milliarder svenske kroner på grunn av dette.

Det er ellers interessant å merke seg det nære samarbeidet man har i Sverige mellom arbeidsgiver- og arnbeidstakersiden i denne saken. I tillegg spiller man på lag med skattemyndighetene.

ROT-fradraget ble innført av den borgerlige regjeringen i Sverige. Både Socialdemokratene og Venstrepartiet har vært negative til ordningen.

Kennet Nilsen som driver  malermesterforretning i Bergen og som også er formann i Bygningsgruppen i byen, oppsummerte mye av det som er problemet for mange mindre bedrifter i byggenæringen i dag. I en by som Bergen er det nesten umulig å få oppdrag i privatmarkedet. Der er omtrent alt svart.

Nilsen startet sin forretning i en tid hvor det var mulig å få oppdrag blant private kunder. Det var også grunnlaget for at han kunne ansette folk i bedriften. I følge Nilsen er det nærmets umulig å starte en håndverksbedrift i dag. Skal man jobbe lovlig får man ikke jobb i privatmarkedet. Skal man jobbe mot de store entreprenørene får man beskjed om at man må ha mange ansatte, og skal man jobbe mot det offentlige er det et krav om lærling. Dette går selvsagt ikke ”i hop”.

En ordning med ROT-fradrag som man har i Sverige, ville gjort at situasjonen ble en annen. Da fikk man vekk en stor del av det svarte arbeidet – og seriøse bedrifter kunne igjen få livsbetingelser.

Leo Nygænen fra Byggenæringens Mediesenter var møteleder.

I Byggeindustrien nr 3 kommer en fyldig reportasje fra møtet.

Les mer og last ned foredragene på BNLs hjemmesider