Fra svart til hvitt ROT

Den seriøse del av byggenæringen i Norge har gjennom mange år forsøkt å få til samme ordning som i Sverige når det gjelder å få fradrag for utgifter til rehabilitering, oppussing og tilbygg (ROT) på boliger. Får man til dette kan en langt større andel enn i dag bli gjort hvit og lovlig.

I dag er det mye svart arbeid – og vårt inntrykk et er at det svarte arbeidet øker sterkt ikke minst i private boliger.

BNL har invitert fagpersoner til Sverige til et seminar som arrangeres tirsdag. I Sverige har denne ordningen blitt svært populær – og milliarder av kroner som før ikke ble beskattet, blir det nå. Gulroten er at boligeierne kan få et fradrag når ligningsoppgjøret kommer. Her er det med andre ord bare vinnerne – bortsett fra de bedriftene som har levd av svarte penger.

- Totalmarkedet for rehabilitering av boliger og næringsbygg ligger på om lag 130 mrd kroner i år. Det oppfattes blant mange som en billig og grei løsning å gjøre arbeidene svart. Trusler om bøter og fengselstraff ser ikke ut til å endre på dette. Derfor må vi ty til virkemidler som vi ser har effekt, sier Lågøyr til bygg.no.

Mange seriøse bedrifter har gitt opp å konkurrere mot de bedriftene som jobber svart mot privatmarkedet. Får man til den ordning BNL ønsker vil mange få langt bedre samvittighet - og mye kriminell virksomhet blir stanset. 

Vi kommer tilbake med mer stoff fra seminaret.