Økende støtte til vannkraftutbygging

To av tre mener ny utbygging av vannkraft er nødvendig for å nå nasjonale klimamål, viser TNS Gallups klimabarometer for 2011.

Andelen har økt med 14 prosentpoeng siden 2009. Ap- og SV-velgerne er blant de mest positive til ny vannkraft, melder Energi Norge og TNS Gallup i en pressemelding.

– Det har vært en stor økning i andelen som mener ny utbygging av vannkraft er nødvendig. Selv om klimaendringene i seg selv ikke står høyt på folks agenda, er fornybar energi det folk flest tenker på som klimatiltak, sier prosjektleder Daniel Rees i TNS Gallup.

Flertall i alle partier

Undersøkelsen avdekker at det er et markant flertall for utbygging av mer vannkraft i alle politiske leire, med unntak av Venstre. Folk som stemmer Høyre, Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti utmerker seg som mest positive.

– Dette er et viktig signal til myndighetene om at de har folket med seg på å gi konsesjon til nye vannkraftverk. Elsertifikatordningen som ble innført i år vil utløse en rekke småkraftprosjekter, og vil også åpne for noen større kraftverk, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Undersøkelsen viser også at vannkraft er folkets favoritt blant energikildene. Hele 93 prosent har et positivt eller svært positivt inntrykk av vannkraft. Nivået har vært jevnt høyt og noe økende de siste to årene.

Deretter følger vindkraft til havs og vindkraft på land med henholdsvis 89 og 84 prosent.

Fra fossil til fornybar

– Vannkraft er den mest effektive fornybare energiressursen vi har i Norge. Den store fordelen er at vannet kan lagres i magasiner og produsere strøm når vi har behov. Denne fleksibiliteten vil vi trenge mer av etter hvert som det bygges ut mer vindkraft både i Norge og resten av Europa. Det viktige nå er at fornybarproduksjonen erstatter fossil energibruk, slik at vi oppnår en klimagevinst, sier Ulseth.