Nytt storsykehus ved Mjøsbrua?

Sykehusdirektør anbefaler at det bygges nytt storsykehus til 7 milliarder kroner ved Mjøsbrua.

Debatten om framtidens sykehusstruktur har pågått på Innlandet i mange år. Nå har sykehusdirektør Morten Lang-Ree presentert forslag til løsninger.

Ifølge nrk.no foretrekker han et stort sykehus for Mjøs-regionen i nærheten av fylkesgrensa til 7 milliarder kroner. Dette er i samsvar med det brukerne ønsker.

Siden det da blir et storsykehus i Mjøs-regionen, foreslår han å avvikle de tre sykehusene i nærheten; Hamar, Gjøvik og Lillehammer. Sykehusene i Kongsvinger og Tynset holdes utenfor prosessen.

- Ett nytt sykehus er best egnet til å møte våre langsiktige utfordringer. Dette vil tilføre Innlandet betydelige investeringsmidler og et meget stort byggeprosjekt som vil få en rekke positive ringvirkninger innenfor mange områder i Innlandet, sier Lang-Ree til gd.no.

Sykehusdirektøren begrunner sin anbefaling med at det blir flere eldre og flere syke i framtida. Det trengs mer og det blir stadig mer spesialisering innen medisin, og det betyr at det er viktig å samle spesialkunnskapen. En annen begrunnelse for et storsykehus er samhandlingsreformen som gir kommunene ansvar for en del av det sykehusene har hatt før.

Det ble lagt fram tre hovedalternativer som nå skal ut på høring.

Det første alternativet er å videreføre strukturen slik den er i dag.

Det andre alternativet er å redusere antall akuttsykehus i Mjøsregionen slik at det blir ett akuttsykehus i hvert fylke.

Det tredje alternativet er å etablere ett nytt akuttsykehus og storsykehus for hele Innlandet nær fylkesgrensa mellom Hedmark og Oppland.

Siden Elverum ligger et stykke unna foreslår han at dette sykehuset beholder noen funksjoner.