Bjurstrøm gir ikke etter for vikar-press

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) vil ikke la seg presse av LO til å si nei til vikarbyrådirektivet.

Direktiv-motstanderne mobiliserer for fullt foran mandagens møte i LO-sekretariatet. Møtet skal ta stilling til tiltakspakken som Arbeidsdepartementet mener gir gode nok garantier til at det omstridte EU-direktivet kan innføres i Norge.

Tiltakene er delvis utarbeidet som svar på kritikken fra fagbevegelsen, men om motstanderne lar seg overbevise, er et åpent spørsmål.

– Vi er uenige med deler av fagbevegelsen. Det må vi leve med, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til NTB.

Veto
Fellesforbundet har ledet an i kampen mot vikarbyrådirektivet innad i LO. Også Fagforbundet, LOs største, mener Norge bør ta i bruk reservasjonsretten som EØS-avtalen gir adgang til. Det samme vedtok Trondheimskonferansen i helgen, en samling av nær 600 tillitsvalgte fra hele landet. Også Unio, som står utenfor LO, vil ha veto.

LO Stat og Industri Energi er alene blant de ni forbundene i LO-sekretariatet om åpent å ha flagget sin støtte til direktivet. Likevel er flere av de sentrale aktørene usikre på utfallet.

– Vi må først ta debatten og få de ulike argumentene, så vil jeg konkludere, sier forbundsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund til Nationen.

Motstanderne mot vikarbyrådirektivet mener det vil svekke stillingsvernet og føre til økt vikarbruk. Sentralt står frykten for at arbeidsmiljøloven vil måtte endres etter domstolsbehandling. Flere mener at direktivet krasjer med arbeidsmiljølovens paragraf 12-14, som setter klare begrensninger for bruken av vikarer og midlertidig ansatte.

– Godt direktiv
Bjurstrøm mener de foreslåtte tiltakene er et bolverk mot et mer uanstendig arbeidsliv. Hun nærer ingen frykt for at lovverket må skrives om.

– Arbeiderpartiet har jobbet med dette direktivet over tid og mener det er godt. I fagbevegelsen er flere bekymret for om vi kan beholde de norske reglene for begrensning av midlertidige ansettelser. Vi har innhentet råd fra juridiske eksperter som alle er veldig tydelige på at regelverket ikke må endres, sier Bjurstrøm til NTB.

Et flertall i Arbeiderpartiets stortingsgruppe har gått inn for direktivet, som de mener sikrer vikarer bedre lønns- og arbeidsvilkår gjennom det såkalte likebehandlingsprinsippet.

– Arbeidslivet vårt endrer seg hele veien, presset for sosial dumping og mindre trygghet er stort. Mye har endret seg siden direktivet var på høring høsten 2010. Det må også Arbeiderpartiet være enig i, sier SVs arbeidspolitiske talskvinne Karin Andersen til NTB.

SV vil at Norge reserverer seg mot direktivet, en konklusjon også Senterpartiet kan komme til å trekke.

– LOs standpunkt i saken vil være viktig for vår holdning til spørsmålet om reservasjonsretten skal tas i bruk, har Senterpartiets Geir Pollestad tidligere uttalt til NTB.

Dersom Arbeiderpartiet setter hardt mot hardt og trosser sine regjeringspartnere og eventuelt LO, vil partiet måtte søke flertall for direktivet på borgerlig side. Det har skjedd før, for eksempel da Stortinget vedtok datalagringsdirektivet og tjenestedirektivet.