Ønsker forbundsvist tariffoppgjør

Fellesforbundet ønsker et forbundsvist tariffoppgjør. Forbundsstyret vedtok enstemmig krav og oppgjørsform foran årets oppgjør.

Under forbundstyrets møte var to store saker på dagsorden, årets tariffoppgjør og en orientering om EØS-utredningen. Sistnevnte var det utenriksminister Jonas Gahr Støre som orienterte om. Han var også innom behandlingen av vikarbyrådirektivet, etterfulgt av en runde med spørsmål og kommentarer fra medlemmene av forbundsstyret.

Fellesforbundet skriver på sin internettside at forbundsstyret vedtok å gå for et forbundsvist oppgjør og at det fremmes krav som sikrer medlemmenes kjøpekraft.

Her er de viktigste kravene:

Kjøpekraft
Det fremmes krav som sikrer medlemmenes kjøpekraft. Kravene om lønnstillegg fremmes som kronetillegg og størrelsen må ses i sammenheng med andre krav som blir besluttet reist ved tariffoppgjøret. Sentralt avtalte lønnstillegg skal ikke kunne forhandles bort lokalt.

Lavlønn og likelønn
Det fremmes krav som spesielt tilgodeser de lavtlønte. Kravene utformes med utgangspunkt i overenskomstenes tradisjoner og ønsker og kan være særskilte lavlønns- og likelønnstillegg, heving av minstelønn eller å innføre/forbedre garantiordninger.

Retningslinjene vedrørende lokalt likelønnsarbeid fra 2010-oppgjøret redigeres og tas inn i samtlige overenskomster.

Matpenger
Det fremmes krav om at satsene for matpenger økes.

Overtid, skifttillegg og andre betalingssatser
Krav vedrørende overtid, heving av skifttillegg og andre betalingssatser fremmes ut fra de enkelte overenskomsters tradisjoner og prioriteringer. Når det gjelder krav om særskilt heving av offshoretillegget og nattillegget, vises det til pkt. 3.

Forsvar av det organiserte og seriøse arbeidslivet
Det fremmes krav om egne bestemmelser for innleide gjeldende for innleiebedrifter og for ansatte i utleiebedrifter. Bestemmelsene skal sikre at innleide får lønns- og arbeidsvilkår som om de var ansatt i innleiebedriften. Dette gjøres mest hensiktsmessig gjennom eget bilag i eksisterende overenskomster. Dagens prinsippavtale for bemanningsbedrifter videreføres ikke.

I overenskomster som ikke har bestemmelser om innleie av arbeidstakere og utsetting av arbeid, jf VO bilag 2, fremmes det krav om dette.

Innenfor flere av forbundets bransjeområder opplever vi en utvikling der en stadig større del av de som arbeider i den direkte produksjonen, ikke er omfattet av tariffavtaler. Dette gjør at partene får en svakere påvirkning av lønnsdannelsen. For å sikre en større partsinnflytelse foreslår forbundsstyret at det i forhandlingene tas opp krav om en mer partsstyrt og forenklet allmenngjøringsordning, med sikte på at partene, som en del av oppgjøret, tar dette opp med Regjeringen for å få nødvendig lovendring.

Overenskomstenes omfangsbestemmelser
Det tas inn presiseringer i alle overenskomster for å sikre fortsatt overenskomsttilhørighet for de som utfører arbeidsoppgaver dekket av overenskomsten, uavhengig av eventuell høyere kompetanse og stillingsbenevnelse. Presiseringene gjøres likelydende for alle aktuelle overenskomster.

Korte velferdspermisjoner
Likebehandling mellom funksjonærer og arbeidere står sentralt i mange sammenhenger. Siden 1972 har vi i våre tariffavtaler hatt minimumsregler om korte velferdspermisjoner.

Forbundsledelsen foreslår at det fremmes krav om rett til fri med lønn for tannlegebehandling.

Sluttvederlag
Spørsmålet om eventuell lemping i kravene for å få innvilget sluttvederlag oversendes LO for vurdering.

Rett til lønnet omsorgspermisjon i forbindelse med fødsel
Det fremmes krav om rett til lønnet omsorgspermisjon i forbindelse med fødsel.

Fri med lønn under redningsoperasjoner
Rett til fri med lønn under redningsoperasjoner foreslås tatt opp med LO med sikte på å få en politisk løsning.

Grunnopplæring, etter- og videreutdanning
Det vurderes innen hvert overenskomstområde å fremme krav om å styrke bestemmelsene om voksnes rettigheter ved etter- og videreutdanning i samsvar med det som allerede er oppnådd innen enkelte overenskomster.

Avtaleperiode
Forbundsledelsen foreslår at det fremmes krav om toårig avtaleperiode med reguleringsbestemmelse for 2. avtaleår.

Industrioverenskomsten
I inneværende tariffperiode har det pågått et omfattende utvalgsarbeid med sikte på å etablere en egen industrioverenskomst der de overenskomster som inngikk i frontfaget 2010 inngår. Det gjenstår fortsatt mye arbeid og det er stor avstand mellom partene, men forbundsstyret legger til grunn at dette må finne sin løsning ved dette oppgjøret.

Rammeavtalen for arbeidstid, offshorerotasjon og økonomiske krav knyttet til offshorebilaget
Forutsetningen for eventuell videreføring av rammeavtalen for arbeidstid ut over 10,5 timer er harmonisering med forbundsavtalen i LO, og løsning vedrørende bruk av ferie, minustid og avregning. En eventuell videreføring må skje etter de vilkår som gjelder i inneværende tariffperiode.

Det fremmes krav om full lønnskompensasjon for 2-4 offshorerotasjon for ansatte i leverandørindustrien som arbeider på en slik ordning.

Det fremmes krav om særskilt heving av offshoretillegget og nattillegget ut over normal regulering.

ISO-fagene
Det fremmes krav om at ISO-fagbedrifter som har sin virksomhet innrettet mot verfts- og petroleumsindustrien, får Verkstedsoverenskomsten som tariffavtale. Bedrifter innrettet mot bygg og anlegg skal fortsatt være omfattet av Fellesoverenskomsten for byggfag (FOB). Som en konsekvens av denne endringen tas offshorebilaget, og en eventuell videreført rammeavtale om arbeidstidsordninger med over 10,5 t dag, ut av FOB.

Det er LOs representantskap som skal ta endelig stilling til oppgjørsform og krav på sitt møte 21. februar.