11 arbeidsskadedødsfall for mange

Det har aldri vært mer fokus på HMS enn det er i byggenæringen nå. Likevel mistet 11 personer livet på jobb i næringen i 2011.

Det er selvsagt 11 for mange.

Om man ser på ulykkesstatistikken i byggenæringen har det vært en jevnt fallende kurve siden starten på 1970-tallet, med en stigende sysselsetting. I løpet av disse årene er både bedriftslederne og de ansatte blitt stadig mer bevisste på den faktiske risikoen det er å være ute på en travel byggeplass. Stadig strengere krav og fokus på utfordringene gjør at tallene går ned. Men likevel har nesten åtte personer i snitt omkommet på jobb i byggenæringen etter årtusenskiftet. Det betyr at 93 personer ikke har kommet hjem til sine nærmeste etter endt arbeidsdag i den samme perioden. Det er veldig mange familiemedlemmer og arbeidskolleger som har blir hardt rammet av disse ulykkene. De tre siste årene har det faktisk vært relativt høye arbeidsskadedødsfall (11, 9, 11).

Så selv om det på noe sikt har vært dalende ulykkestall er det ingen grunn til å trappe ned satsingen på HMS. De seriøse aktørene i byggenæringen har heldigvis lagt til grunn en stadig strengere og mer fokusert HMS-praksis de senere årene, og denne satsingen ser ut til å intensiveres. Det stilles stadig strengere krav til både egne ansatte samt innleide underentreprenører og leverandører, det arrangeres en rekke ulike HMS-kurs, sikkerhetsuker og omfattende holdningskampanjer. Det er selvsagt helt avgjørende om man skal komme nærmere målet om null arbeidsskadedødsfall.

Det er også utrolig viktig at hver enkelt som befinner seg i en arbeidssituasjon som kan utgjøre en fare tenker gjennom hvordan hun eller han opptrer. Det er selvsagt en grense for hvor strenge regler man kan lage, hvor omfattende sikkerhetsinstrukser som settes opp og hvor mye teknisk sikkerhetsutstyr som kan etableres. Det er i mange tilfeller valgene hver enkelt tar som er avgjørende om det skal bli en sikker arbeidsplass eller ikke. Dette ansvaret må hver enkelt ansatt også ta. Uten de rette holdningene er det umulig å komme dit vi alle ønsker.