Unge byggründere til Uganda for å hjelpe

Elevbedriften Ungt Bygg ønsker å forbedre levekårene til ugandiske barn som har mistet foreldrene sine til HIV og AIDS.

– Du får ikke mange muligheter som er mer meningsfylte enn dette, sier Sofus Emil Vrebalovich og Zander Andreas Schanche i ungdomsbedriften Ungt bygg ved Sogn videregående skole i Oslo.

Sammen med medelevene og gründerkollegene Abdi Kulmye, Jakob Skarpnes Kløverød og Yosef Amundsen, drar de til Kamuli i Uganda i februar for å delta på en innovasjonscamp med ugandiske skoleelever.

Store forventninger
Oppgaven er å utvikle konsepthus som kan være til hjelp for besteforeldre som tar hånd om barn som har mistet sine foreldre til HIV og AIDS.

– Det blir lærerikt, ikke bare byggfaglig, men også i et større perspektiv. Vi gleder oss og har store forventninger til turen, sier elevene som startet elevbedriften Ungt Bygg ved skolestart i august.

– Det er gull å ha kunnskapen som skal til for å starte en egen bedrift. Og for oss som er mellom 17 og 18 år, har det vært digg å få en smak av voksenlivet og hvordan det er å bli tatt skikkelig på alvor, sier Vrebalovich.

– Byggeoppdragene er også begynt å renne inn. Etter alt papirarbeidet i starten, har det blitt mer og mer motiverende å drive egen bedrift. Nå ser vi resultater, sier Schanche.

Bred læring
Nå får de en stor bonus i form av den to uker lange turen til Uganda. Muligheten får de fordi Sogn videregående skole er en del av det internasjonale entreprenørskapssamarbeidet Enterprise without Borders (EwB).

– EwB gir de deltakende ungdomsbedriftene sjansen til å inngå samarbeid med ungdomsbedrifter i andre land, og i den forbindelse har vi inngått et samarbeidsprosjekt med en skole i Kamuli, forklarer faglærer Tom Erik Hjemmen.

Han er ansvarlig for Ungt entreprenørskap-prosjektet ved byggfag på Sogn videregående skole.

– Jeg tror elevene kommer til å få bredt faglig utbytte av turen. Selve byggeprosjektet, som skal bidra til å bedre levekårene til familier som har vært rammet av HIV og AIDS, vil være det bærende. Men de vil også få sjansen til å praktisere engelsk, samtidig som de vil få samfunnslære og nord-syd-problematikken tett inn på livet, sier Hjemmen.

Han tror forskjellene mellom Uganda og Norge vil gjøre inntrykk.

– Her i Norge har vi økonomien til å bestille de materialene og verktøyene vi trenger akkurat når vi trenger det. I Uganda bruker man det man har tilgjengelig. Vi er spente på hva som venter oss, sier Hjemmen.

Skal få besøk
Elevbedriften på Sogn videregående skole har fått reisestipend fra Ungt entreprenørskap og Utdanningsetaten i Oslo. De har også søkt om støtte fra Norad. Skolen kommer til å dekke et eventuelt restbeløp.

Før sommerferien skal de ugandiske skoleelevene etter planen på gjenvisitt til Norge.

Vi kommer tilbake med mer om de unge byggründerne i Byggeindustrien nr. 2.