Krangler fortsatt om stat-kommune-melding

Intern uenighet i regjeringen har ført til at stortingsmeldingen som skal begrense statens makt over kommunene, er utsatt for femte gang.

I romjula i fjor varslet kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) at meldingen skulle komme i løpet av våren. Ett år etter vil statsråden og Sp-lederen ikke si når den utsatte stortingsmeldingen om forholdet mellom stat og kommune kommer.

– Nei, jeg tør ikke å si når den kommer, sier Navarsete til NTB.

Da det ble klart at regjeringen ikke kom til enighet, ble meldingen først skjøvet til «rett over ferien». 22. juli førte til ny utsettelse til «rett etter valget». Så ble Stortinget formelt varslet om at meldingen skulle komme i løpet av november. Deretter sa Navarsete «i hvert fall før jul».

Politisk strid

– Dette viser hvor sterke krefter det er som ønsker å styre kommunene. Vi fortsetter å jobbe med meldingen, og så må vi komme tilbake til saken når den er klar, sier Navarsete.

Det er ingen tvil om at dette er nok en vanskelig sak for den rødgrønne regjeringen, som handler om det grunnleggende forholdet mellom stat og kommune.

– Den vanskeligste avklaringen er hvor langt vi er villige til å gå for at vi skal etterleve det vi sier om å gi kommunene rammestyring. Innenfor de rammene skal kommunene ha stor frihet til å prioritere og organisere sine tjenester og sine ressurser, sier kommunalministeren.

Både Arbeiderpartiet og SV er sterkere tilhengere av statlig styring enn Senterpartiet. For Sp og Navarsete er det derimot svært viktig at denne meldingen gir partiets mange ordførere, og hele Kommune-Norge, større makt.

Lokaldemokrati

For å forhindre at kommunene blir iverksettere av statlig politikk i stedet for å være en arena for lokaldemokrati og folkestyre, vil Sp-lederen begrense statlige pålegg og rundskriv.

– Vi diskuterer hvor langt vi skal gå, slik at vi kan varsle en viss kursendring. Vi kan ikke fortsette med at det blir stadig mer statlig styring. Vi må hegne om lokaldemokratiet, sier Navarsete.

Hun mener blant annet at en aktiv og synlig egenkontroll i kommunene vil redusere behovet for statlig kontroll og styring, (©NTB)