Sju av ti tror ikke vi er over det verste i gjeldskrisen

69 prosent av landets befolkning tror ikke at det verste av gjeldskrisen er over. 9 prosent tror til og med at krisen aldri vil løses, viser en undersøkelse gjort av Nordnet.

– Vi blir overøst med dystre nyheter hver dag. Det er naturlig at det vil påvirke innstillingen vår. Nordmenn tør rett og slett ikke å tro at det verste er over ennå, sier spareøkonom Sissel Olsvik Vammervold i Nordnet.

21 prosent av de spurte holder den greske regjeringen ansvarlig for gjeldskrisen. På andreplass kommer EU og bankene på 15 prosent hver.

– I en gjeldskrise vil det finnes to skurker. De som har lånt for mye og de som har gjort det mulig. Nordmenn velger å rette kritikken mot begge, altså banker som har lånt ut for mye penger og den greske regjeringen som har gått med spanderbuksene på i årtier, sier Vammervold.

Usikkerheten rundt gjeldskrisen er også tydelig når spørsmålet om hvem som skal løse den blir stilt. 32 prosent av nordmenn tror at EU vil være redningen, 34 prosent vet ikke, mens 15 prosent tror at IMF skal kaste ut livbøyen.

– EU ses på som redningen i nøden, noe som er interessant i og med at 15 prosent av landets befolkning mener at de samtidig er skyld i gjeldskrisen, sier Vammervold.