Sjekk taket før snøen kommer

Over halvparten av norske tak er i for dårlig stand. En enkel taksjekk før snøen faller kan spare deg og din lommebok for store, unødvendige kostnader.

Administrerende direktør i Icopal, Geir Haugersveen, forteller at svært mange ser på tak som noe vedlikeholdsfritt og evigvarende. En tur opp på taket kan spare deg for hundretusen kroner:

- Det kan fort skje skader for opp mot hundre tusen kroner om regnvann eller smeltevann fra snø trenger inn i boligen. Hyppige årsaker kan være skader på taket, eller fordi takrenner har vært tilstoppet av løv. Vann som trenger inn gjennom tak, er faktisk ikke dekket på vanlig villaforsikring, forteller Haugersveen.

En fersk rapport fra trygghetsbedriften Anticimex viser at under halvparten av norske bolighus har tak i god stand. Vannskader, mugg og råte er blant de vanligste skadene av et dårlig tak.

- Som en tommelfingerregel skal taket skiftes hvert 30. år, men ytre påvirkninger som vått og vindfullt klima eller manglende vedlikehold øker behovet for hyppigere skifte av tak, sier Haugersveen.

Slik foretar du 5-punktssjekken av taket ditt:
Tak på hus og hytter bør helst sjekkes hver vår og høst, samtidig som du koster av eventuelle greiner og barnåler, og renser takrennene:

- Er taktekkingen hel og uten sår?
- Er taktekkingen rundt gjennomføringer og piper tett?
- Er det mose på taket?
- Er takfot-, vindski- og pipebeslag fri for rust, avskalling eller sprekker?
- Er takrenner og eventuelle ventilasjonshetter i god stand?

I tillegg bør man sjekke taket innvendig for å se tegn til skader som gir lekkasje til undertaket:

- Er takbordene misfarget, eller har sopp, råte eller dårlig lukt?
- Finner du lekkasjemerker ved gjennomføringene ved pipe eller ventilasjonshetter?

Skal man arbeide i høyden er det viktig at man også sørger for egen sikkerhet. Vått løv og mose kan gjøre taket farlig glatt å gå på.