Stor interesse for passivhus

Sintef Byggforsk er til stede på Bygg Reis Deg. De merker stor interesse for passivhus og spesielt for en modell som viser hvordan man bygger opp en passivvegg.

– Interessen er der fra både byggenæringen og fra folk flest. Det er mange som er opptatt av hvilke energisparetiltak man kan gjøre i bygg, sier seniorforsker Arne Nesje hos Sintef Byggforsk.

Han tror at enten man vil eller ei, så er dette noe man før eller siden må forholde seg til på grunn av strengere og strengere miljøkrav fra myndighetene.

Passivhusveggen som Sintef Byggforsk viser frem til tusenvis av messedeltakere under Bygg Reis Deg gir en U-verdi på rundt 0,11 W/m2K. For å oppnå en slik isolasjonsgrad er det blant annet brukt til sammen 40 centimeter med standard mineralull i veggen.

– Bruk av tradisjonelle isolasjonsmaterialene gjør i dag at yttervegger, gulv og tak blir tykke. Under Bygg Reis Deg viser Sintef Byggforsk frem nye isolasjonsmaterialer som på sikt vil gi muligheter for at disse konstruksjonsdelene blir tynnere og ikke spiser opp like mange av byggets kvadratmeter som dagens løsninger, sier Nesje.

På Bygg Reis Deg viser Nesje & Co blant annet frem tynne vakuumisolasjonspaneler som kan være mindre plasskrevende i noen av fremtidens passivhusbygg. 

– Sintef er her jo for å hjelpe byggenæringen, enten det skjer via alt det skriftlige materiale vårt, rådgivning eller jobben vi gjør med å teste og gi godkjenninger på gode materialer. Så vi har et godt utbytte av å være her, sier Nesje.