Landets første «nachspielsikre» borettslag

Tenk å bo i et borettslag der du ikke trenger å være redd for at naboen har glemt pizzaen i ovnen under nachspielet

Eller at noen har gått fra kaffetrakteren uten å slå den av. Dette er nå realiteten da Usbl som en av landets første boligbyggelag lanserer ett nytt borettslag med sikkerhetsstandard – nye Årvoll Senter borettslag.

Du har hørt det før. De fleste ulykker skjer i hjemmet. I snitt omkommer hele 60 personer hvert eneste år i brann. I 40 prosent av tilfellene skyldes brannene såkalt tørrkoking eller feil i elektriske apparater.

– Sikkerhetspakken som blir standard på nye Årvoll Senter borettslag, har teknologi som sikrer at branner ikke oppstår som følge av feil eller fordi at noen glemmer å slå av et elektrisk apparat etter bruk. Dersom uhellet er ute kuttes elektrisiteten automatisk, forklarer HMS-rådgiver Eirin Rørmark i Usbl.

Større risiko for vannskade enn innbrudd
Forsikringsselskapenes erstatningsutbetalinger som følge av vannskader etter første halvår, er på svimlende 1,2 milliarder kroner. Ser vi bort i fra brann er det lite som er så ødeleggende som vannlekkasjer – både for deg og naboene. Sikkerhetspakken som USBL nå lanserer, inneholder en vannstoppfunksjon som garantert forhindrer lekkasje. Vanninntaket til boligen er stengt så lenge det ikke er i bruk, og ved det minste drypp fra et skadet rør stenges vannet permanent.

– Vi er stolte over å være ett boligbyggelag som integrerer sikkerhet som standard i et borettslag. Leilighetene på Årvoll styres av en sentral som overvåker husalarm og vann- og elektrisitetsstopp. Dersom skade oppstår eller er i ferd med å oppstå, sørger sentralen for å gi beskjed til riktig kilde slik at skade begrenses eller unngås. sier Vera Houck som er prosjektdirektør i Usbl.

Trygt hjem – lavere kostnader
– Et sikkert hjem er synonymt med lavere forsikringspremier, som igjen betyr lavere felleskostnader. Den dagen dette blir standard, vil det bety store private og samfunnsmessige besparelser, sier Vera Houck.

Tilbake der alt begynte
Usbl ble stiftet i 1948, og allerede i 1951 sto de første blokkene på Årvoll ferdig.

– Der vi engang var først ute med å ta i bruk kraner på byggeplasser, er vi nå først ute med en sikkerhetspakke i form av et pilotprosjekt på Årvoll Senter borettslag, sier Eirin Rørmark.

Sikkerhetspakken
Innbruddsalarm: Alarmen kan aktiveres fra gang eller soverom og kan knyttes direkte til vaktselskap.

Vannstopp: Garantert ingen vannlekkasje.

El-stopp: Ved røykutvikling/tilløp til brann i eksempelvis komfyr eller kaffetrakter, vil elektrisiteten til punktene kuttes.