Huseierne mener regjeringen forverrer leiemarkedet

Huseiernes Landsforbund mener forslaget til statsbudsjett helt unødvendig forverrer et allerede stramt leiemarked. I tillegg legger budsjettet til rette for kommunal eiendomsskatt mens sparevillig ungdom ikke får en eneste forbedring.

Utredningssjef Dag Refling i forbundet mener skattleggingen av leieinntekter fra utleie av halvparten av en tomannsbolig bare vil gi 10 millioner i økte skatteinntekter. Han synes innstramningen er uforståelig. Den gir sammen med andre forslag negative signaler til de mange private som bidrar til at leiemarkedet særlig for ungdom i det hele tatt fungerer, mener Refling.

Han er ikke i tvil om at den rødgrønne regjeringen er ute etter å stramme inn vilkårene for amatørenes private utleie.

Huseierforbundet mener mange tiltak i statsbudsjettet må ses i sammenheng. Forslaget om at kommunene kan ilegge eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger uten samtidig å skattlegge næringsbygg peker også i retning av strammere vilkår for private huseiere. Regjeringen kan ikke ilegge eiendomsskatt, men den kan gjøre det enklere for kommunene å skattlegge huseiere, og det gjør den, sier Refling.

Han synes tiltakene er ekstra uforståelig i en tid da kravet til egenkapital for ungdom som vil kjøpe sin egen bolig blir hevet fra 10 til 15 prosent samtidig som regjeringen ikke gir de unge anledning til å spare på bedre vilkår enn i dag.