Knallforhold under FredagsBirken

De smådystre værspådommene for fredagen slo slett ikke til. Ikke nedbør, behagelig temperatur og minimalt med gjørme ble turen fra Rena til Lillehammer kun en prøvelse for den enkelte deltakers fysikk.

Mange hundre tusen kroner er brukt på forbedringer av de 94 trasékilometerne. De vel 7.500 påmeldte i dagens to ritt, FredagsBirken og UltraBirken, kunne sykle i partier som nesten ikke var til å kjenne igjen fra i fjor.

Mer grus
To som har sammenlikningsgrunnlag godt nok er Frode og Andreas Thorsen. Far og sønn syklet begge FredagsBirken under sponsoratet til Leca/Norcem/Byggeindustrien. Med de to siste rittene frisk i minne er de begge fulle av lovord for det arrangørene har gjort med traséutbedringer.

– Løypa er vesentlig utbedret fra i år. Fra Skramstad til Djuposet er det fylt på grus i de bratte nedoverbakkene. Videre herfra er det fylt på grov pukk, men det er allikevel mulig å holde god fart. Det er svært få gjørmepartier. Etter Bringsbusætra er det også lagt på grus. De tekniske partiene på Sjusjøen er tørre. Blir det slike forhold i morgen også blir det nye rekordtider på mange deltakere, sier Frode.

Far og sønn syklet sammen i dag, og kom i mål med tre sekunders mellomrom. Frode hadde 4.29 i fjor og forbedret denne tiden betraktelig. Nå stoppet klokka på 4.04.

Mindre stress, mer kos
Dette er fjerde FredagsBirken på Frode, mens det for Andreas er første gang. – Jeg har syklet Birkebeinerrittet tre år tidligere, men valgte FredagsBirken i år. Det er mindre folk og kaos. Har ikke opplevd nå at noen har blitt stresset og kjeftet i løypa, sier Andreas.

– Ja, det er en annen verden, bekrefter Frode. – FredagsBirken har samme løypa, samme distanse og samme klokka. Jeg kan ikke se noe fornuftig argument for å sykle rittet på lørdag. Dessuten har jo været vært desidert best på fredag de siste årene.

Uhell gir motivasjon
I fjor stilte Fredrik Trygg fra Glava opp i begge rittene. I fjor deltok han i UltraBirken og i Birkebeinerrittet dagen etter. Ultra`n gikk greit, men han klarte å punktere hele tre ganger på rittet dagen etter. I år var han veldig motivert, nesten revansjelysten. – Etter ca. 55 km av UltraBirken i dag fikk jeg trøbbel med sykkelen. En dempepakning hadde gått i stykker og jeg var nødt til å bryte. I år var jeg bedre trent og lå også godt an, jeg tror jeg lå på 16. plass, forteller Fredrik.

Heldigvis har han en sykkel stående klar på Rena til Birkebeinerrittet på lørdag. – Beina er i hvert fall mer uthvilte enn om jeg skulle ha fullført i dag. Så jeg forutsetter et vesentlig bedre resultat, sier Fredrik.

Utfordret
Flere bedrifter eller kjeder stiller mannsterke opp. Fra Systemhus Norge er det hele 15 som stiller til start på i rittene på fredag og lørdag. – På Systemhuskongressen ble jeg utfordret av Stein Borgen fra Weber. I hemmelighet begynte jeg å trene uten å si noe til de andre ansatte, forteller kjedeleder Karl Arne Jespersen i Systemhus Norge. Flere fulgte ekstra godt med på værmeldingene de siste dagene, men noe snakk om å trekke seg var aldri på tale.

– Det var en nydelig tur, men det var nok hakket flere motbakker enn forventet. Heldigvis hadde jeg en erfaren hjelperytter som hele tiden fulgte meg og ga meg inspirasjon underveis i dag, sier debutant Jespersen.

Morgentrening
Thauglands Trælastforretning er en ærverdig bedrift som holder til i Oslo. En kollektiv beslutning om å komme i bedre form, har gitt resultater. – Vi begynte å trene i april i fjor. Flere av oss har møttes klokka 6 om morgenen for en rundtur rundt Maridalsvannet før jobb. I tillegg har vi deltatt på spinning vinterstid. Vi har to Kongeritt bak oss, og nå er vi åtte som gjennomførte FredagsBirken for første gang, sier adm. dir. Thomas Berger.

– Vi må rose Leca/Norcem/Byggeindustrien for deres opplegg rundt arrangementet. I tillegg til å komme i bedre form, har vi hatt en utrolig flott opplevelse. Felles trening er veldig sosialt og bidrar til styrke oss som bedrift, sier hans arbeidskollega Dag Tønsberg.

Det spennende nå er værgudenes lune for morgendagen. Etter miserable værforhold under de to siste Birkebeinerrittene må det være lov å håpe at alle gode ting er tre for lørdagen.