Tøffere linje mot kommunene i arbeidsmiljømelding

Strengere sanksjonsmuligheter overfor stat og kommuner for å hindre sosial dumping er et sentralt tema i stortingsmeldingen om arbeidsmiljø og arbeidsforhold som blir lagt fram fredag.

– I arbeidsmiljømeldingen vil vi foreslå å styrke Arbeidstilsynets sanksjoner overfor kommuner slik at tilsynet kan gripe inn med stansing og tvangsmulkt ved sosial dumping, sa arbeidsministeren tidligere i år.

Meldingen vil også ta opp spørsmål som ligger utenfor arbeidsmiljølovens ansvarsområde. Dette gjelder blant annet sikkerhetsspørsmål i petroleumsvirksomheten og en gjennomgang av hvordan de ulike tilsynene arbeider.

En tilstandsrapport

Stortingsmeldingen er ment å være en tilstandsrapport om forholdene i norsk arbeidsliv. Den vil derfor være en systematisk gjennomgang av tilstanden i hele arbeidslivet.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) har tidligere uttalt at meldingen vil ta for seg to hovedproblemstillinger: Hvordan få orden på bransjer som er preget av useriøse aktører og dårlige arbeidsforhold, og hvordan arbeidsmiljøet kan bidra til å bedre forholdene på arbeidsplasser med høyt sykefravær.

Stortingsmeldingen, som blir presentert på et felles valgmøte mellom LO og Arbeiderpartiet, vil ikke inneholde konkrete forslag. Forslagene vil komme som endringsforslag i arbeidsmiljøloven.

Neppe noen liberalisering

Statsråden vil neppe varsle noen oppmyking av loven. Etter Adecco-saken ble det hevdet at arbeidsmiljølovens bestemmelser for vikarbruk er for strenge og for lite fleksible slik at arbeidsgivere nærmest blir tvunget til å bryte loven.

Denne argumentasjonen har Bjurstrøm hatt liten forståelse for.

– Dette er en skremmende holdning til en lov som ikke bare skal ivareta arbeidstakernes helse- og sikkerhet, men også pasienter og andre omsorgstrengende. Parallellen er at vi liberaliserer trygde- og skattejuks fordi det er så mange som bryter lovgivningen på disse områdene. Det er en grunn til at man har verneregler, og svaret når disse brytes er ikke å oppheve dem, skrev Bjurstrøm i et innlegg i Dagens Næringsliv i mars i år.