Fire års fengsel for svindel av Kystverket

En 68 år gammel mann ble i Sunnmøre tingrett fredag dømt til fengsel i fire år for å ha svindlet sin tidligere arbeidsgiver for 18,7 millioner kroner.

 

Den domfelte slipper unna med å sone halvparten av dommen, ettersom to år av dommen gjøres til betinget fengsel med prøvetid på to år, skriver Sunnmørsposten.

Tingretten påpeker at mannens tilståelse trekker i formidlende retning, og de mener med bakgrunn i dette og mannens alder at to år av dommen gjøres betinget. Uten såkalt tilståelsesrabatt mener retten at fem års fengsel ville vært passende.

– Det foreligger skjerpende omstendigheter, bedrageriene er foretatt over en periode på sju år og synes nøye planlagt, heter det i dommen.

– Det begynte i mai 2003. Jeg hadde stram økonomi. I min store dumhet forsøkte jeg å lure Kystverket med en faktura på 30.000 kroner. Meningen var å betale den tilbake med en kreditnota, men på grunn av forskjellige omstendigheter skjedde det ikke. Slik begynte det å rulle, forklarte domfelte i retten fredag.

Fremgangsmåten var å få en kollega til å attestere en ferdig utfylt faktura på et småbeløp. Når den kom tilbake, føyde domfelte til noen siffer foran denne summen. Slik vokste for eksempel 150 kroner til 30.150 kroner.

Den justerte utbetalingen gikk til mannens firma. Overfor Kystverket handlet fakturaen om vareleveranser, mens den på vei over i regnskapet ble bokført som «konsulenttjenester».

Da forholdet ble avdekket, la mannen fram en uforbeholden tilståelse. Summen var kommet opp i 18,7 millioner kroner. (©NTB)