Ikke rom for alle i boligutvalgets rapport

- Boligutvalget som i dag overleverte sin rapport til kommunalministeren hadde et alt for snevert mandat. Vi forventer at Regjeringen tar langt bredere og grundigere grep når de legger fram boligmeldingen, sier adm. direktør i NBBL, Thor Eek.

 Eek mener det er helt nødvendig at noen ser på helheten i boligpolitikken. Utvalget peker også på dette, men mandatet tillot ikke at det ble gjort.

Ifølge adm. direktør Thor Eek i NBBL er utvalgets rapport ”Rom for alle” mer sosialpolitikk enn boligpolitikk. - Det er ikke så mye det som står, men det som ikke står i rapporten som er problemet. Vi trenger en helhetlig boligpolitikk – en boligpolitikk for folk flest. Utvalgets snevre mandat betyr at man har utredet en boligpolitikk som kun omfatter tre prosent av Norges befolkning. Viktig nok, men ikke tilstrekkelig for å få vurdert behovet og oppgavene som skal sikre velfungerende boligmarkeder som kommer alle til gode, sier Eek.

NBBL-sjefen mener utvalget virker å være smertelig klar over at også den generelle boligpolitikken er viktig for å løse de vanskeligstiltes behov. I rapporten skriver utvalget blant annet at “bygges det ikke nok boliger, er det en risiko for at omfanget av vanskeligstilte på boligmarkedet vil øke uavhengig av den boligsosiale innsatsen.” Eek mener dette er sterke ord fra et offentlig utvalg, når vi vet at mandatet ikke ga rom for en videre utredning av dette forholdet.

Boligutvalget peker imidleretid selv på at utfordringene i den generelle boligpolitikken må drøftes i en bredere ramme enn den utvalget ble gitt i sitt mandat. NBBL gir sin fulle støtte til et slikt syn. - Helst skulle vi sett at vi kunne fått en ny utredning som tok for seg myndighetenes ansvar for at det bygges nok boliger og hvordan dette skal oppnås, sier Eek. Han mener regjeringen i boligmeldingen som kommer uansett må ta opp viktige spørsmål om blant annet hvilket boligbehov vi har framover sett i forhold til den sterke befolkningsveksten de neste årene.

- Etter NBBLs mening er det nødvendig at vi får et samlet offentlig ansvar for at det tilrettelegges for tilstrekkelig antall tomter for å dekke det framtidige boligbehovet. En samling av hele dette politikkområdet i ett departement bør også vurderes grundig. Hvis ansvaret for plan- og bygningsloven ikke var splittet mellom Miljøverndepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet ville det også vært lettere å se og styre de målkonflikter som gjør seg gjeldende innenfor bolig- og bygningspolitikken, sier Eek.

Når det gjelder å utrede de vanskeligstiltes situasjon på det norske boligmarkedet mener likevel NBBL-direktøren det offentlige utvalget har gjort en god jobb. – Vi støtter fullt ut forbedringsforslagene knyttet til bostøtten og Husbankens startlån, samt den klare understrekningen av at den norske eierlinja bør styrkes og tilrettelegges for at også de vanskeligstilte på boligmarkedet skal kunne komme inn som eiere av egen bolig, avslutter adm. direktør Thor Eek i NBBL.