BNL overrasket over SSB-tall

De siste tallene fra SSB viser som ventet at nybyggingen av boliger går opp, mens byggingen av næringsbygg har fått en dramatisk reduksjon.

– Dette overrasker oss noe. Vi hadde forventet en langsom utflating av nedgangen innen næringsbygg og det er nødvendig å analysere årsakene. Den siste tids uro i finans- og aksjemarkedet er neppe årsaken nå i og med at en nedgang i igangsettingen i så fall må reflektere manglende planlegging før uroen ble sterk, sier Ketil Lyng administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening.

Det ble i 2. kvartal påbegynt bygging av 812 000 kvadratmeter bruksareal til næringsbygg. Dette er 381 000 kvadratmeter mindre enn i samme periode i 2010, tilsvarende en nedgang på 32 prosent. Det er særlig lav byggeaktivitet innenfor kontor- og forretningsbygg, som trekker ned. Samtidig er den sterke veksten i boligbyggingen svært positivt. Blokkbyggingen har økt med 142 % siden i fjor. Totalt melder SSB at det igangsatt 48 % flere boliger sammenlignet med 2010.

– Dette gjør at bildet totalt sett for byggenæringen blir relativt positivt, men det er fortsatt regionale forskjeller og forskjeller mellom de ulike leddene i verdikjeden. Det er derfor all grunn til å følge markedsutviklingen tett framover, sier Lyng.