Aker kjøper seg opp i Det norske oljeselskap

Kjell Inge Røkkes Aker ASA leverte et solid resultat for andre kvartal og styrker i samme slengen eierskapet i Det norske oljeselskap.

Aker ASA fikk et driftsresultat på 221 millioner kroner i andre kvartal, et solid oppsving fra 5 millioner i samme periode i fjor. Resultat før skatt ble på 215 millioner kroner mot 166 millioner i fjor.

Aker meldte mandag at det heleide datterselskapet Aker Capital selger Aker Drilling til boregiganten Transocean. Onsdag melder Aker at Aker Capital har kjøpt nesten 13 millioner aksjer i Det norske oljeselskap, hvilket utgjør 11,66 prosent av aksjene. Kursen er 40,25 kroner per aksje og prisen blir dermed totalt 521 millioner kroner.

Etter oppkjøpet kontrollerer Røkke-selskapet 52,11 prosent i Det norske.

– Aker har lenge hatt stor tro på norsk sokkel. De betydelige oljefunnene som er gjort den siste tiden styrker denne troen. Aker benyttet derfor anledningen til å kjøpe seg opp i Det norske da DNO International ønsket å selge sin aksjepost. Aker ser fram til å bidra til ytterligere utvikling av Det norske, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker.

Oljeselskapet leverte tirsdag et godt resultat, og uttrykte store forventninger for framtida: – Vi har tatt storeslem, sa administrerende direktør Erik Haugane etter nyheten om det enorme oljefunnet i Nordsjøen der Det norske har en eierandel på 20 prosent.

Aker Capitals eierandel i Det norske utløser ikke krav om fremsettelse av pliktig tilbud på øvrige aksjer.

Akers resultat viser for øvrig at verdijustert egenkapital i andre kvartal er redusert med 2,7 milliarder kroner. Hovedårsaken er en nedgang i verdien av Akers børsnoterte aksjeinvesteringer på to milliarder kroner og utbetaling av utbytte på 724 millioner kroner.