Stor glede etter enormt oljefunn i Nordsjøen

Oljefunnene Aldous og Avaldsnes på Utsirahøyden i Nordsjøen kan være det største oljefunnet på norsk sokkel siden 1985 og kanskje det største i verden i år.

Det norske mener de har tatt storeslem

Selv om resultatet langt fra er i pluss, er det bedring å spore og stor optimisme i Det norske oljeselskap. – Vi har tatt storeslem, sier administrerende direktør Erik Haugane.

Selskapet hadde et driftsresultat på minus 207 millioner kroner i årets andre kvartal, nesten en halvering av underskuddet i samme periode i fjor. Også resultatet før skatt ble kraftig forbedret, selv om selskapet endte på minus 259 millioner. Resultatet etter skatt ble et underskudd på 42 millioner.

Men resultatet bekymrer ikke Det norske-sjef Erik Haugane. Han er svært fornøyd med året så langt og ser lyst på framtiden:

– Vi har tatt storeslem. Siden første kvartal har vi funnet mer enn 100 millioner fat oljeekvivalenter i nye ressurser. Dette fører oss et langt skritt mot våre produksjonsmål. Aldous Major Sør er trolig det største oljefunnet på 20 år, og der har vi en eierandel på 20 prosent, sier Haugane.

Det norske er dessuten med på Kraflafunnet sør for Oseberg i Nordsjøen, der Haugane venter at operatøren Statoil vil bygge ut raskt og rimelig. Funnet på Norvarg gir dessuten selskapet fornyet håp og interesse for Barentshavet. Det norske ser også muligheter rundt funnet på Skalle.

Fakta om Avaldsnes og Aldous Major

*To funn på Utsirahøyden i Nordsjøen, omtrent 140 kilometer vest for Stavanger

*Totalt potensial er anslått til å ligge mellom 500 og 1.200 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter

*Aldous Major har påvist mellom 200 og 400 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter, med et potensial på ytterligere 200 til 400 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter i samme struktur.

*Vanndybden er 112 meter og reservoar ligger på 1.900 meters dyp

*Avaldsnes-funnet er beregnet til 100 til 400 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.

*Eierskapet på Aldous (PL 265) er fordelt på operatør Statoil (40 prosent), Petoro (30 prosent), Det norske oljeselskap (20 prosent) og Lundin (10 prosent)

*Eierskapet på Avaldsnes (PL 501) er fordelt på operatør Lundin (40 prosent), Statoil (40 prosent) og Mærsk (20 prosent)

(Kilde: Statoil) (©NTB)

 

Samlet kan funnene Aldous og Avaldsnes utgjøre en oljestruktur på mellom 500 og 1.200 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter (oe). Ligger reelt volum i øvre del av estimatet, plasserer det seg foran Heidrun på Haltenbanken i Norskehavet. Heidrun ble påvist av Conoco i 1985 og ble anslått å inneholde 1.100 millioner fat utvinnbare oe.

– Våre beregninger tyder på at det samlede funnet Aldous/Avaldsnes kan havne på topp-ti-listen av oljefunn på norsk sokkel gjennom tidene, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr i Statoil til NTB.

Statoil har en eierandel på 40 prosent i de to feltene og er operatør på Aldous. På Avaldsnes er det Lundin som er operatør, med 40 prosent eierandel.

Tirsdag presenterte Statoil planer om videre undersøkelser som vil avgjøre det totale potensialet som ligger i området. Selskapet satser på rask og optimal utvinning av funnet, som er så stort at en felles utbygging for de to feltene lar seg forsvare. Det krever en samkjøring av de to lisensene.

Vitaminer
Etter flere tiår med mest småfunn og skuffende, tørre brønner legger ikke Statoil skjul på at det nyeste funnet er en svært gledelig nyhet.

– Dette betyr at det fremdeles er fullt mulig å finne store, store felt selv i modne områder i Nordsjøen. De som er involvert i Aldous og Avaldsnes er selvsagt fornøyd, men dette er en vitamininnsprøytning for hele bransjen, sier Lindbæk.

Mens oljeproduksjonen har falt dramatisk de siste årene, gir funnene i 2011 håp om at den norske oljens tid kan vare lenger enn tidligere antatt.

Ifølge Statoil drypper prøvene som er tatt av olje og viser utmerket kvalitet på reservoaret Aldous Major. Den lett produserbare oljen ligger i et minst 65 meter tykt sandsteinslag fra Jura-tiden med grovkornet, løs sand og stein med høy porøsitet.

Med Aldous og Avaldsnes har Statoil som operatør for tredje gang i år påvist et funn som kan være større enn 250 millioner oljeekvivalenter. I april ble oljefunnet Skrugard på cirka 250 millioner fat påvist i Barentshavet. Oljefunnet Peregrino Sør i Brasil ligger et sted mellom 150 og 300 millioner fat.

Lettet i Lofoten
Gaute Wahl leder Folkeaksjonen som jobber mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Han syns det er interessant hvordan oljependelen svinger i Norge.

– I vinter fikk vi stadig melding fra oljebransjen om at alt var krise, det var et stort press for åpning av nordområdene. Så finner de Skrugard, og siden da har den ene positive nyheten fulgt den andre. Det er rart hvordan alt snur, sier Wahl.

Han mener det er et misforhold mellom skremmebildet bransjen har presentert av oljen som tar slutt, og virkeligheten.

– Uansett vil dette storfunnet kanskje lette litt av trykket på oss. Nå har de litt å pusle med, sier Wahl.

Han tror likevel det bare er en utsettelse:

– Det er et spørsmål om tid før de vil presse på for leting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja igjen. Men da kan vi minne dem på at det finnes alternativer.