Roen senket seg over børsen

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet på 356 poeng torsdag, en oppgang på 3,4 prosent. Oppgangen i Oslo var blant de høyeste i Europa.

Fra den siste toppen 25. juli har indeksen imidlertid sunket med 72 poeng, og hittil i år er nedgangen på 19,04 prosent.

Men optimismen er tilbake, og torsdag viste den brede all share-indeksen i Oslo at 103 selskaper steg i verdi, mens 34 gikk ned fortsatt. I alt 44 selskap med liten eller ingen omsetning sto stille.

Oppgangen i Oslo torsdag overgikk de toneangivende børsene ellers i Europa. Nærmest var DAX-indeksen i Frankfurt, med en økning på 3,28 prosent. FTSE 100-indeksen i London gikk opp 3,11 prosent, mens CAC 40-indeksen i Paris hadde en oppgang på 2,89 prosent.

Gjeldsbyrden bestemmer
De to siste ukenes børsfall har rammet bredt og uten å ta hensyn til selskapenes spesifikke situasjon i markedet. Det er gjeldssituasjonen for landene i Sør-Europa og striden i USA om gjeldstaket som preger alle markedene verden over.

Torsdag hjalp en bedret oljepris Oslo Børs, der nesten halve børsverdien knyttes direkte til olje og oljerelaterte aksjer. I tillegg har ikke Oslo noen banker det knytter seg usikkerhet til.

Men også innenfor oljesektoren har det vært «hårda bud» de siste ukene. Ratene i tankmarkedet er elendige og et selskap som Frontline – med John Fredriksen som hovedeier – har skrumpet for hver dag som har gått.

Bedre for de store
Torsdag steg selskapet fattige 0,92 prosent, mens øvrige selskap i Fredriksen-sfæren klarte seg langt bedre. Seadrill steg 4,05 prosent, bulkrederiet Golden Ocean 3,52 prosent og oppdrettsselskapet Marine Harvest hele 5,65 prosent.

Men det er et stykke å gå før Fredriksen har hentet inn igjen papirtap på over 20 milliarder i løpet av de siste 14 dagene.

Også Kjell Inge Røkke hadde en bedre dag enn han har hatt siden slutten av juli. Rundt 5 prosent i gjennomsnitt steg de forskjellige selskapene han kontrollerer, mens Stein Erik Hagen kunne glede seg over hele 9 prosent oppgang i Rec og 1,95 prosent i Orkla, de to selskapene han har knyttet storparten av sin formue til.

Men også Hagen og Røkke har sett at milliardene er forduftet denne sommeren.