Blåmandag på børsen

Oslo Børs startet forsiktig, men nervøst mandag, men etter at børsene i USA åpnet, gikk pilene rett ned. Hovedindeksen stupte 5,65 prosent og endte på 344,39 poeng. Statoil mistet i en periode aksjeverdier for en milliard kroner i timen. Vi må helt tilbake til 22.juni 2009 for å oppleve en mer blodig dag på Oslo Børs. Alle de 60 selskapene på hovedindeksen falt, flere av dem kraftig.

Flere eksperter frykter at verden står ved terskelen til en ny internasjonal finanskrise, men at den neppe vil bli like kraftig som i 2008. Kommentarene fra ekspertene spriker ellers i alle retninger. For en vanlig dødelig er det ikke enkelt å forholde seg til alt som blir sagt og skrevet. Men at situasjonen er krevende er i alle fall sikkert.

Dessverre må handlingslammede politikere ta en god del av skylden for den situasjonen som nå er oppstått. Mange spekulanter fisker i rørt vann – og det gjør ikke situasjonen bedre. All aksjehandel skjer elektronisk og lynraskt. En feiltasting kan føre til ruin for mange.

Midt oppe i alt kaoset synes situasjonen i lille Norge å være under kontroll. Den norske krona har styrket seg, og det rammer selvsagt alle som skal selge noe til utlandet. Reiselivsnæringen skjelver – og det samme gjør eksportindustrien.

Nå er det viktig at ikke Norges Bank setter opp renten. Det kan gjøre at krona øker sin verdi ytterligere, og det vil virke som trekkpapir for alle dem som søker nødhavn for sine penger. Norge er en av de få trygge økonomiske havner i verden i dag.

Norge har muskler å stå i mot, men nå er det viktig å bevare roen. Det eneste som kan redde situasjonen nå, er at det igjen blir tillit i markedet. Dersom alle selger unna det de har av aksjer, blir det litt av et ragnarokk. Nå gjelder det å ha is i magen.

Ellers var det befriende å bringe nyheten om et nytt stort oljefunn på norsk sokkel på en slik dag.

PS

Vi frykter at tirsdag også blir en blodrød dag. De første meldingene vi har fått fra Østen er illevarslende. Både aksjekurser og oljepris falt kraftig i Asia tirsdag morgen. I Sør-Korea stupte kursene nærmere 10 prosent.