Stoltenberg tilbake hos Gyproc

– Jeg har brukt Gyproc som eksempel på hvor hardt finanskrisen kunne ramme. Nå kommer jeg til å bruke Gyproc som eksempel på hvordan det er mulig å komme seg gjennom krisen, sa statsminister Jens Stoltenberg etter sitt andre Gyproc-besøk.

Statsministeren ønsket å se hvordan bedriften har taklet krisen samt få en tilbakemelding på tiltakene som regjeringen satte inn for to år siden.

Tirsdag 14. juni tok statsminister Jens Stoltenberg turen til Gyproc AS for andre gang. Det første besøket var i januar 2009 da han var i Østfold for å se hvordan finanskrisen hadde rammet byggevarebransjen. Nå ønsket han å se hvordan Gyproc har kommet seg gjennom krisen og hvilken effekt regjeringens tiltak har hatt.

– Jeg kan knapt nok huske at jeg har besøkt samme bedrift to ganger, sa Jens Stoltenberg og fortsatte:

– Men da vi fikk muligheten til et nytt besøk, ville vi svært gjerne å se hvordan Gyproc har jobbet seg gjennom krisen.

To utfordrende år
Administrerende direktør Vidar Eikeset innledet med å slå fast at Gyproc har vært gjennom to utfordrende år. Han minnet om at det rett før statsministerens forrige besøk ble sendt ut permitteringsvarsler. Men som ett av flere tiltak for å dempe effekten av finanskrisen endret regjeringen permitteringsreglene. Dermed kunne Gyproc permittere for en lengre periode, og bedriften fikk mer tid til å takle nedgangen i markedet. Eikeset kunne fortelle at alle som ble permittert for to og et halvt år siden nå er tilbake i jobb.

WCM-ansvarlig Geir Karlsen med hjelp fra Per Erik Jevne fortsatte med en orientering om Gypsway og Gyproc-skolen. Gypsway er Gyproc-konsernets eget forbedringsprogram som er gjennomført på mer en 60 produksjonsanlegg verden over. Gyproc-skolen danner grunnlaget for Gypsway-programmet gjennom å sikre høy kompetanse i bedriften. Gyproc-skolen er dermed en forutsetning for at Gypsway skal kunne gjennomføres effektivt. 50 medarbeidere har fullført skolen i løpet av de siste to årene, i all hovedsak operatører.

Vidar Eikeset benyttet anledningen til å fortelle hva Gyproc-skolen har betydd i disse to årene. Han var full av lovord om VOX-midlene som ga Gyproc muligheten til å starte skolen og om hva skolen har gjort for engasjementet i bedriften.

– Gyproc-skolen er et spleiselag mellom bedriften, de ansatte og VOX-midler tildelt fra staten. Vi ser helt klart et økt engasjement i hele organisasjonen. Skolen har bidratt til at vi i større grad snakker samme språk. Uten denne muligheten hadde vi ligget skadeskutt etter finanskrisen, men isteden har vi snudd utviklingen og kommet styrket ut. Tiltakene som ble satt inn for to år siden har bidratt til å trygge bedriften og vi har et bedre grunnlag for videre drift i dag en vi hadde før finanskrisen slo til, sier en engasjert Vidar Eikeset.

– Gjennom regjering og politikere kan vi sette inn tiltak og legge forholdene til rette i tider hvor det er lavkonjunktur, men jobben er det bedriftene selv som må gjøre sammen med sine ansatte, sier Stoltenberg som respons på det han får høre. Han fortsetter:

– Jeg har brukt Gyproc som eksempel på hvor hardt krisen kunne ramme. Nå kommer jeg til å bruke Gyproc som eksempel på hvordan det er mulig å jobbe seg gjennom krisen.

Imponert, oppmuntret og stolt
Også denne gangen ble det tid til en rundtur i fabrikken. Etter omvisningen oppsummerte Jens Stoltenberg besøket på følgende måte: ¬

– Jeg er imponert over det jeg har fått høre og oppmuntret over å se at tiltakene gav resultater. Det gjelder både permitteringsreglene og opplæringsprogrammet som er gjennomført med støtte av VOX-midler. Sist, men ikke minst er jeg stolt over at Gyproc lager produkter som verden trenger.

Jan Rune Asbjørnsen møtte Jens Stoltenberg ved begge besøkene, første gang som klubbformann og nå som de ansattes representant i styret. Han og administrerende direktør Vidar Eikeset er samstemte i sin kommentar etter bedriftens andre statsministerbesøk:

– Det sies at det er i motbakke det går oppover, og det har vi virkelig fått erfare gjennom disse to årene. Vi er stolte og glade over at vi har kommet oss gjennom krisen. Vi synes det var kjempegøy med et nytt besøk fra statsministeren, og vi viser gjerne fram hva vi har fått til. Vi står bedre rustet en noen gang takket være den innsatsen som alle på Gyproc har bidratt med, avslutter de.