Boligprodusentene roser Navarsete

Mens Byggmesterforbundet sammen med mur- og rørbransjen tordner mot Liv Signe Navarsete, får kommunalministeren ros for sitt forenklingsforslag av Boligprodusentene som foreslår ytterligere forenklinger.

– Vi er veldig glad for at departementet har tatt til fornuften. Kommunene har druknet i søknader på våtrom. Nå kan de begynne å puste igjen og få tid til å behandle ordinære byggesøknader, kommenterer en fornøyd Per Jæger som er adm. direktør hos Boligprodusentene.

Det var tidligere i uken at kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete foreslo forenklinger for å gjøre det både enklere og billigere å pusse opp bad. Det tok imidlertid ikke lang tid før Byggmesterforbundet sammen med Norske Murmestres Landsforening og Norske Rørleggerbedrifters Landsforening tok kraftig til motmæle. Bransjeorganisasjonene mente statsråden hadde meldt seg ut av debatten om kvalitet og seriøsitet i norsk byggenæring gjennom å fjerne kravet om søknadsplikt og ansvarsrett i forbindelse med ombygging av våtrom.

– Alle aktørene i byggebransjen må lære seg til å ta ansvar. Dette gjelder også for tiltakshavere som må ta ansvar for de kjøp vedkommende gjør, fremholder Per Jæger.

Han påpeker videre at byggenæringen overfor myndighetene jo går inn for forenklinger av bygningsregelverket, og da kan man ikke gå imot det når det er regjeringen som foreslår det.

Jæger er imidlertid enig med sine bransjekolleger om å få en gjennomgang av kvalitetskrav til bedriftene.

– Man må ha minimumskompetanse for å kunne drive i byggebransjen. Men dette trengs ikke å bli regulert i plan- og bygningsloven, fastslår han.

Jæger blåser av sine bransjekollegers forslag om å etablere en langt enklere søknadsprosedyre tilpasset et begrenset tiltak som våtrom er.

– Kommunen må ta stilling til en rekke ting når foretak skal godkjennes, og da må det nødvendigvis sendes inn en del opplysninger om foretakene det gjelder. Kommunen får følgelig en jobb å gjøre. Det kan aldri bli helt enkelt å foreta en kvalitetsgjennomgang, og her er det nødvendigvis ikke en liten reduksjon i antall dokumenter som utgjør det store arbeidet, påpeker han.

– For oss boligprodusenter som er opptatt av at vi har for lange saksbehandlingstider, så er forenklinger av papirarbeidet eneste måten å få gjort noe med dette på. Derfor håper vi regjeringen vil gå lenger og komme med ytterligere forenklinger av plan- og bygningsloven. Her er det nok å ta av, sier Jæger og kommer med forslag som han håper departementet vil vurdere å se på.

Han påpeker at konsekvensen av det som nå er gjort, er også å fjerne tredjepartskontrollen for alle tiltak i tiltaksklasse 1 som vil omfatte våtrom og tetthetsmåling i eneboliger.

– Har man fjernet tredjepartkontrollen for våtrom i eksisterende bygg, trengs den heller ikke på nye bygg. Her har vi dessuten også å gjøre med ansvarlige foretak, sier Jæger.

– Selvsagt skal lufttetthet på eneboliger måles. Men det behøver ikke å skje gjennom tredjepartskontroll. Byggefirmaet kan gjøre det selv eller leie inn spesialfirmaer som kan gjøre det, og tallet kan oppgis i forbindelse med at ferdigattesten utstedes, avslutter Jæger.