Flere forventer oppbemanning

Norske arbeidsgivere forventer økt bemanning i tredje kvartal sammenlignet med andre kvartal, viser en ny undersøkelse fra ManpowerGroup. Det er forventet økning i alle sektorer, men størst er den innen bygg og anlegg, bank og finans, og i produksjons-bedrifter.

15 prosent av norske arbeidsgivere forventer oppbemanning neste kvartal, mens kun tre prosent forventer nedbemanning i tidsrommet fra juli til september. Justert for sesongvariasjoner viser undersøkelsen at ni prosent av norske arbeidsgivere forventer økt bemanning i tredje kvartal.

 Dette er en økning på tre prosent fra andre kvartal, også sammenlignet med tredje kvartal i fjor. Det er forventet økning i alle sektorer, men den er minst i offentlig sektor og i landbruket. Tallene tyder på at lønnsomheten og antall oppdrag i privat sektor akselererer.

 Mindre avventende til å ansette

Sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor er det flere som vil bemanne opp i tredje kvartal i år.

Hittil i 2011 har forventningene til bemanning sunket, og vi må tilbake til fjerde kvartal i 2010 for å finne like positive tall. 

- Den nedadgående trenden vi så i første halvdel av året ser ut til å snu. Vi så antydninger til dette allerede mot slutten av forrige kvartal, da vi opplevde en langt mer positiv tone fra norske arbeidsgivere. Med unntak av offentlig sektor hvor utviklingen er tilnærmet flat, lover det godt for en rekke sektorer i tiden fremover. Alt tyder på en stigende optimisme i næringslivet, sier konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup Norge. 

Full fart i produksjonsbedrifter

Størst optimisme finner vi i norske produksjonsbedrifter. Hele 20 prosent svarer at de forventer økt bemanning i tredje kvartal, sammenlignet med kun tre prosent i andre kvartal.

- Produksjonsbedriftene har hatt tøffe tider etter finanskrisen. Tallene fra 2009 og 2010 viser at bedriftene var svært forsiktige og at mange nedbemannet. Selv om det fortsatt er store variasjoner fra kvartal til kvartal, har bemanningsforventningene vært positive de fem siste kvartalene. Nå ser pilene ut til å peke i riktig retning - for denne bransjen er det opp- og ikke nedbemanning som gjelder nå, sier Maalfrid Brath.

I bygg- og anleggsbransjen er det stigende optimisme og 16 prosent av arbeidsgiverne forventer oppbemanning i kommende kvartal. Det er en økning på hele 14 prosent fra andre kvartal da kun to prosent planla oppbemanning, og syv prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2010.

- Bygg- og anleggsbransjen ble sterkt preget av finanskrisen. Tallene viser at oppsvingen i denne bransjen nå kommer for fullt, vi har ikke sett en tilsvarende forventet bemanningsvekst siden andre kvartal i 2007, konstaterer Maalfrid Brath.

Innen bank- og finansbransjen forsterkes fremtidstroen vi så i andre kvartal ytterligere. Her forventer 17 prosent av arbeidsgiverne oppbemanning, sammenlignet med ti prosent i forrige kvartal, en økning på syv prosent.

- Bank- og finansbransjen i Norge har ikke blitt like hardt rammet av finanskrisen som de fleste andre land. Vi så et mindre fall i forventet oppbemanning i denne bransjen i forrige kvartal, trenden har generelt sett vært meget positive over lengere tid, til og med når andre bransjer har vært rammet av nedbemanning, forteller Brath.

Fremgang i Stor-Oslo og Nord-Norge

Arbeidsgivere over hele landet har forventninger om økt bemanning det kommende kvartalet. Sammenlignet med andre kvartal, viser Nord-Norge og Stor-Oslo svært positiv fremgang. I nord er det hele 14 prosent av arbeidsgiverne som forventer økt bemanning, sammenlignet med tre prosent i forrige kvartal. Tilsvarende er tallene for Stor-Oslo en 13 prosent økning, mot 5 i forrige kvartal.

- Forrige kvartals taper har blitt dette kvartalets vinner. Optimismen blant arbeidsgiverne i Nord-Norge er godt nytt for arbeidstagerne i regionen. Arbeidsgiverne nordpå og i Stor-Oslo skiller seg positivt ut ved å ha neste dobbelt så høye forventninger til økt bemanning som de andre landsdelene, sier Maalfrid Brath.

Selv om alle landsdeler forventer økt bemanning kommende kvartal, er forventingene noe lavere på Østlandet, Sør- og Vestlandet, samt i Midt-Norge, sammenlignet med andre kvartal.

Østlendingene har lavest forventning til økt bemanning. Her svarer kun to prosent at de forventer oppbemanning, sammenlignet med seks prosent i forrige kvartal. På Sør- og Vestlandet ligger tallene på en fem prosent økning, mot syv i forrige kvartal. For midt Midt-Norge ligger prosentandelen på seks, mot syv i andre kvartal.

Tyske arbeidsgivere er mest optimistiske

Norge ligger på toppen av landene i Europa som forventer oppbemanning. Tyskland er i tet med en forventet økning på 12 prosent. På delt annen plass med ni prosent finner vi Norge, Sverige og Belgia.