Vil påvirke unge til å unngå svart arbeid

Skattedirektør Svein R. Kristensen uttalte på BNLs åpne møte fredag at Skattedirektoratet vil trappe opp arbeidet med å påvirke de unge i byggenæringen til å unngå det svarte markedet.

En undersøkelse gjennomført at Skatteetaten viser tydelig at lærlinger arbeider mer svart enn resten av ungdommene.

- Dette er derfor en tydelig målgruppe for videre arbeid mot svart arbeid, sier Kristensen.

- Og ikke bare arbeider de svart. De er også sterkt overrepresentert blant kjøperne. Dette viser to forhold: Når man først har trådt over en terskel I forhold til å arbeide svart, så er det lettere å kjøpe også. Det viser også at svart arbeid smitter. Det er I stor grad de samme personene som kjøper og selger svart arbeid. Dette kan tyde på at vi ved å få færre til å kjøpe svarte tjenester, så vil færre også kjøpe. Dette understøttes også av utsagnet: Ingen kjøper -> ingen selger, utdyper Kristensen.

Alliansen Samarbeid mot svart økonomi (SMSØ) har testet et opplegg rettet mot lærlinger i Østfold i 2010/2011.

- Dette er evaluert og er under videre bearbeiding for å rette opp de svake sidene ved opplegget. Vi arbeider for å gjøre det tilgjengelig for aktørene i fagopplæringen til høsten 2011, sier Kristensen.

Dette er et verktøy for aktørene i fagopplæringen hvor lærebedriftene skal snakke med lærlingen om svart økonomi. Her er instruktøren er sentral, og det vil bli gjennomført halvårssamtaler. Prosjektet settes i gang nasjonalt i august 2011.

Han mener at det er store muligheter til å påvirke de unge i næringen, og at tiltak nå derfor settes inn mot denne gruppen.

Skattedirektøren kom også inn på tall som viser at totalt sett oppgir 20 prosent av befolkningen at de har kjøpt svart arbeid i løpet av de to siste årene. Dette er en signifikant nedgang sammenlignet med 2009.

Han peker også på at det er en sammenheng mellom å utføre svart arbeid selv og det å kjøpe svart arbeid.

• De typer arbeid som flest kjøper svart er renhold/vask (26 prosent av de som kjøper svart arbeid) og snekkerarbeid (25 prosent av de som kjøper svart arbeid)

• Dvs. at ca. 5 prosent av befolkningen har kjøpt renhold/vask svart i løpet av de siste to årene. Og tilsvarende andel av befolkningen har kjøpt snekkerarbeid svart

• Deretter kommer elektrikerarbeid, mekanisk arbeid og malerarbeid

• Det har vært en økning i andelen som har kjøpt renhold/vask svart og en nedgang i andelen som har kjøpt snekkerarbeid svart sammenlignet med 2009