Banebrytende krafttak

Dersom alt går etter planen skal et banebrytende næringsbygg stå ferdig på Brattørkaia i Trondheim i 2013. I løpet av sin levetid skal dette bygget gå i pluss både energimessig og kommersielt.

Vi mener det er et meget spennende initiativ som er tatt mellom samarbeidspartnerne i Powerhouse-alliansen. En ting er å realisere slike bygg i Tyskland, noe helt annet er det å realisere et plussprosjekt i Norge. For det er på ingen måte en lett oppgave å bygge et hus som skal være energipositivt i det klimatisk utfordrende Trøndelag, med sine kalde vintre og forhåpentligvis varme somre. Her må man komme frem til nye løsninger og konsepter. Sammen burde deltakerne i alliansen (Entra, Snøhetta, Skanska, Hydro og ZERO) ha gode sjanser til å klare nettopp dette.

Jakten på leietakerne er allerede i gang til bygget på Brattørkaia. Vi tror ikke det skulle by på noen problemer å fylle dette bygget. Den siste tiden har vi sett en klar tendens til at leietakerne er i ferd med å snu; nå er det ikke bare pris pr kvm som teller. Nå teller også energiforbruket pr kvm en rolle. Selskapene som tenker fremtidsrettet og ønsker å profilere seg som en miljøbedrift, er simpelthen nødt til å tenke miljø på en helt annen måte enn før.

Vi håper deltakerne lykkes med sin satsing, for dette kan være opptakten til flere lignende prosjekter fremover. Vi er overbevist om at flere andre ledende aktører i byggenæringen også snart vil komme med tilsvarende planer – det er de nesten også nødt til om de skal bygge for fremtiden.